Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 17.06.2010.

19:09

Na Kanalu plus bez zvuka vuvuzela

Francuski kablovski Kanal plus (Canal+) omogućio je svojim gledaocima da preostale mečeve na Svetskom prvenstvu u JAR gledaju bez iritirajućeg zvuka vuvuzela.

Izvor:

Autor:

Default images

Korišćenjem tehnologije koja omogućava blokiranje frekvencije na kojoj se čuju vuvuzele - navijačkog instrument nalik trubi koji u Južnoj Africi koriste ne samo domaći navijači, Kanal plus je već počeo da prenosi mečeve na Svetskom prvenstvu.

Kanal plus je tako već prenosio meč Argentina - Južna Koreja (4:1), a urednik sportske rubrike na toj televiziji Siril Linet kaže da je zvuk bio "gotovo savršen".

Tehnologija je bazirana na razdvajanju frekvencija, što omogućava da se izdvoji frekvencija na kojoj se čuju vuvuzele, ali omogućava da se čuju svi drugi zvuci sa utakmice - od buke koju pravi navijači, do zvižduka sudije i komentatora koji je na utakmici, tako da se ne gubi ništa od atmosfere.

Tu tehnologiju razvila je kompanija Audinamiks (Audinamix) i koristi se za zvučne efekte u filmskoj industriji.

Kanal plus je udvostrucio broj filtera za zvuk tokom prenosa mečeva sa Svetskog prvenstva, što omogućava čist zvuk bez vuvuzela, koje iritiraju gledaoce kraj malih ekrana jer ne mogu dobro da čuju komentatore i sudije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve