Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 10.06.2010.

13:33

Naučnik izračunao, Nemci gube od Brazila u finalu

Profesor univerziteta u Tibingenu Jozef Šmid izračunao je da će nemačka fudbalska reprezentacija stići do finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Međutim, prema njegovom proračnu Nemci neće uspeti da pobede protivnika koji će, kao i 2002. godine biti Brazil.

Politikolog Šmid je na osnovu sportskih pokazatelja, ali i faktora kao što su privreda, religija i geografija, zajedno sa još šest univerzitetskih kolega, izračunao da verovatnoća da se prognoza ostvari iznosi 75 odsto.

Naučnici iz Tibingena su u studiji, čije rezultate prenose mediji, zaključili i da se fudbal dobro igra u "bogatim katoličkim zemljama" koje su blizu "kolevke fudbala" koja je, po legendi, ili u Londonu ili u jednom od hramova Maja u Meksiku.

"Što su zemlje bliže tim mestima, to su njihovi stanovnici ranije saznali za fudbal i naučili da ga igraju", naveo je nemački profesor.

Zato, kako smatra, Australija i Japan imaju slabe šanse na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, i to uprkos činjenjici da je bruto društveni proizvod, značajan faktor za kvalitet fudbala, u tim zemljama veoma visok.

Religija takodje igra ulogu kada je reč o fudbalskoj veštini, smatra profesor Šmid. Katolici igraju bolje fudbal od protestanata, jer se u punoj meri angažuju i spremni su da rizikuju i naprave poneki faul.

To onda mogu, kako navodi profesor iz Tibingena, da "okajavaju ispovedajući se u crkvi, a protestanti takve situacije moraju da reše sami sa sobom".

Neosnovanim Šmid smatra da su mnogi vrhunski fudbaleri stasali u siromašnim zemljama, kao dečaci koji su po ulicili šutirali loptu i ocenjuje da je ono nastalo iz "mita o Peleu".

Publika ima taj utisak jer mediji u središte izveštavanja stavljaju fudbalere koji su počeli kao siromašni ulični igrači. Dobri fudbaleri, smatra Šmid, "po pravilu potiču iz srednje klase ili su u najmanju ruku odrasli u sredjenim okolnostima".

Naučnik iz Tibingena navodi da je analiza koju je napravio sa kolegama ispitana na prethodna četiri fudbalska prvenstva, i da se tri četvrtine rezultata "uklapalo" u nju.

Za ovogodišnje prvenstvo napravljen je "proračun" za svaku utakmicu. Sudeći po njemu, do polufinala će doći i Francuska, dok će Holandija, Engleska, Španija i Portugalija takmičenje završiti u četvrtini finala.

Prošlog meseca je jedan drugi univerzitetski profesor, fizičar sa Univerziteta u Oldenburgu Metin Tolan, koji je autor knjige "Fizika fudbalske igre: Kako da postanemo svetski prvaci" izračunao na osnovu posebne formule da će Nemačka osvojiti zlato na ovogodišnjem prvenstvu.

Međutim, kladionice se ne oslanjaju mnogo na ove prognoze, a nemačka ekipa po njima ne spada u favorite.

Matematičari sa univerziteta Hoenhajm u Štutgartu su na osnovu kvota kladjenja na 20 najvećih medjunarodnih kladionica izračunali da je verovatnoća da Nemci osvoje tituli samo 6,4 odsto. Tim Joahima Leva je na šestom mestu liste verovatnoće uspeha.

Favorit je Španija, sa verovatnoćom od 16,8 odsto. Na svaki evro uložen na kladionici na Nemačku, dobitak bi, u slučaju da Nemci zaista postanu prvaci, iznosio 12,6 evra, izračunali su matematičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

Piksi na EURO misiji – prva stanica Torino

Dok fudbalska Evropa odbrojava do početka samita najboljih kontinentalnih selekcija koji se održava u Nemačkoj od 14. juna, selektor Dragan Stojković sa najbližim saradnicima radi na pripremama za najveći fudbalski događaj u 2024. godini.

FSS

13:29

3 h

U fokusu

Vidi sve