Nova vest
Fudbal

Petak, 02.07.2010.

16:51

Holandija eliminisala Brazil

Reprezentacija Holandije prvi je polufinalista Svetskog prvenstva u Južnoj Affrici jer je posle preokreta pobedila Brazil sa 2:1 (0:1).

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Brazil je u desetom minutu poveo preko Robinja kojem je asistirao Felipe Melo, a igrač Juventusa je u 53. minutu autogolom izjednačio rezultat.

U drugom poluvremenu Holandija je sjajno igrala i u 78. minutu uspela da preokrene rezultat. Strelac glavom posle kornera bio je Vesli Snajder. Pet minuta kasnije Brazil je ostao sa igračem manje jer je Melo isključen posle starta nad Robenom.

"Karioke“ su od prvog minuta krenule ofanzivno i već u sedmom stigle do gola, ali je Alveš bio u ofsajdu pre nego što je asistirao Robinju za gol.

Međutim, igraču Mančester Sitija gol nije poništen dva minuta kasnije. Felipe Melo je sjajno video rupu u odbranu Holandije, poslao savršen pas u prazno, odbrana Holanđana 'zaboravila' Robinja, a ovaj iz prve šutirao pored Stekelenburga. Koliko je loše odigrala poslednja linija „lala“ govori i činjenica da je Arjen Roben bio najbliži strelcu.

Posle primljenog gola Holandija se oslobodila pritiska, pokušala preko Robena i krilnih pozicija da se vrati u meč, ali je odbrana Brazila na čelu sa Lusijom igrala bez greške.

U 25. minutu "karioke" su bile blizu drugog gola. Posle kornera loptu je na desnoj strani dobio Dani Alveš koji je nekoliko puta fintirao Kajta, ubacio loptu na peterac, ali je Žuan iz veoma dobre pouicije šutirao preko gola.

Pet minuta kasnije Stekelenburg je spasao Holandiju. Robinjo je nekako sačuvao loptu na levoj strani, proigrao Luis Fabiana koji je iz prve loptu produžio u sredinu do Kake, igrač Real Madrida je bio sam na 15 metara, gađao je desni gornji ugao, ali je golman Holandije paradom izbacio loptu u korner.

Drugo poluvreme nije počelo preterano otvorenom igrom dve ekipe, ali je Holandija u 53. minutu ipak uspela da izjednači rezultat. Vesli Snajder je sa desne strane ubacio loptu u kazneni prostor, ni jedan igrač Holandije nije bio blizu lopte, Cezar je krenuo da boksuje, a Melo da je izbaci glavom, ali je igrač Juventusa slabo reagovao pa ju je prosledio u sopstvenu mrežu.

Holanđani su u nastavku potpuno preuzeli kontrolu meča i u 68. minutu stigli i do rezultatskog preokreta, a do gola su ponovo stigli posle centaršuta sa desne strane. Roben je izveo korner, Kajt je na prvoj stativi prebacio loptu na drugu stativu, a tamo najbolji u skoku bio Snajder i savladao Cezara.

Nekoliko minuta kasnije nastavljen je sunavrat Brazila. Felipe Melo, koji je asistirao Robinju u prvom poluvremenu, posle autogola definitivno je potvrdio status tragičara meča jer je isključen. Nervnozni Melo je tokom celog duela grubo igrao, uglavnom kada je čuvao Robena, ali je u 74. minutu preterao, dva puta ga je bez potrebe udario i tako pre vremena završio meč.

Poslednjih deset minuta proteklo je u otvorenoj igri rivala. Holandija je sjajnim kontrama ozbiljno ugrožavala Cezara, ali su Snajder, Roben i Kujt bili previše neodlučni. Ipak, najbolju šansu je u 93. minutu upropastio Huntelar koji je sa dva saigrača imao čistu situaciju ispred gola Brazila, ali je previše čekao pa su "karioke" stigle da izbace loptu.

Sa druge strane, Kaka je bio u glavnoj ulozi, ali je u drugom poluvremenu odbrana Holandije igrala mnogo bolje i sačuvala gol Stekelenburga.

Holandija će u polufinalu igrati protiv pobednika meča Urugvaj – Gana koji počinje u 20.30 sati.

Holandija: Stekelenburg - Ojer, Heitinga, Van Bronkhost, Van Der Vil - De Jog, Van Bomel, Kujt, Snajder, Roben - Van Persi (Huntelar 85')

Brazil: Žulio Cezar – Žuan, Lusio, Bastos (Žilberto Melo 62’), Maikon – Felipe Melo, Silva, Kaka, Robinjo, Alveš - Fabiano (Nilmar 77')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve