Nova vest
Fudbal

Subota, 26.06.2010.

22:32

Nemačka – Engleska (16h)

U derbiju osmine finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi sastaju se reprezentacije Engleske i Nemačke.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Taj meč se igra u ponedeljak od 16 časova na stadionu ‘Fri stejt’ u Blumfontejnu, a pobednik će u četvrtfinalu ići na boljeg iz duela Meksiko – Argentina.

Za tako rani duel dva velika rivala i dva bivše svetska prvaka krivi su Englezi, koji nisu uspeli u C grupi osvoje prvo mesto. Sa druge strane, ‘panceri’ su osvojili prvo mesto u D grupi.

Nemci, pred meč sa Englezima, najviše problema imaju sa brojnim povredama. Za razliku od izabranika selektora Joakima Leva, Engleze opterećuje prošlost. Iako se činilo da je taj problem rešen sa dolaskom Italijana Fabija Kapela na mesto selektora, reprezentativci ‘Gordog Albiona’ su i na Mundijalu u Južnoj Africi pokazali da se izuzetno teško nose sa pritiskom.

U dosadašnjim mečevima na velikim takmičenjima nemačka reprezentacija je mnogo uspešnija, pa će ta činjenica samo dodatno opteretiti Engleze pred duel osmine finala. Od Svetskog prvenstva 1966. godine, kada su bili domaćini, Englezi nikada nisu igrali u finalu nekog velikog takmičenja. Pre 44 godine Englezi su u finalu, nakon produžetaka, pobedili tadašnju Zapadnu Nemačku sa 4:2, a trenutak odluke bio je kontroverzni pogodak Džefa Harsta.

Sa druge strane, Nemci su se od tada plasirali u čak deset finala, što na Mundijalima, što na Evropskim prvenstvima i osvojili tri titule svetskog i dve evropskog šampiona.

Englezi su se u dva navrata približili vrhu, ali su ih oba puta, nakon boljeg izvođenja penala, zaustavili upravo Nemci. U polufinalu SP 1990, kada je tragičar bio Stjuart Pirs, a potom i šest godina kasnije na "Vembliju" kada je zakazao Daren Sautgejt. Selektor Engleske Fabio Kapelo je baš zbog toga još u petak odredio izvođače penala.

Nemačka Sve do 2000. godine nije poražena u duelima sa Englezima, ali je tada na šampionatu Evrope u Belgiji i Holandiji tim Kevina Kigena pobedio u grupi sa 1:0 golom Alana Širera. Bio je to, ujedno, poslednji susret dva giganta svetskog fudbala na velikim takmičenjima.

Nemci su posebno zabrinuti zbog povrede Bastijana Švajnštajgera, za koga ‘panceri’ tvrde da im je srce tima.

"Švajnštajger će igrati protiv Engleza samo ukoliko bude 100 odsto spreman. Očekujem veliku borbu za svaki pedalj na terenu. Spremni smo na sve pošto u ovako važnim mečevima odlučuju detalji", rekao je selektor Lev.

Na povrede nisu bili imunu ni Englezi. Pored Dejvid Bekama i Ria Ferdinanda, koji zbog povreda nisu nastupili na Mundijalu, tokom Svetskog prvenstva povredio se i Ledli King, pa je jasno da će italijanski stručnjak imati velikih problema sa sastavom tima za duel sa Nemcima.

Golmanu Dejvidu Džejmsu ne smeta težak raspored ‘Gordog Albiona’.

"Zamislite da postanemo prvaci. Kada se bude gledala istorija, saznanje da smo na putu ka tituli eliminisali Nemce daće priči posebnu draž", zaključio je iskusni čuvar mreže.

On jeistakao i da će, ako dođe do četrvrfinalnog duela sa Argentincima, ta utakmica, takođe, imati istorijski značaj za Engleze s obzirom da na klupi ‘gaučosa’ sedi Dijego Armando Maradona – čovek koji je na Mundijalu 1986. Englezima dao gol rukom i tako ih eliminisao iz daljeg takmičenja.

Selektor Fabio Kapelo izrazio je nadu da će napadač Vejn Runi na meču sa Nemačkom konačno postići gol. Runi, koji igra za Mančester junajted, nije postigao gol od aprila, iako je veći deo sezone igrao u fantastičnoj formi.

"Runi je dobro trenirao, dobro šutirao na gol i postizao golove. Nadamo se da će protiv Nemaca biti isto kao na treningu", rekao je Kapeo.

Italijanski stručnjak je dodao da je Runi odličan fudbaler, koji je veoma važan za tim, čak i kada ne postiže golove. On je objasnio da je Runi značajan zbog njegovog kretanja, asistencija i svega što pruža na mečevima.

Kapiten reprezentacije Stiven Džerard rekao je da je svestan pritiska koji je na Runju, ali je dodao da taj pritisak osećaju svi fudbaleri.

"Pritisak nije samo na Runiju, već na celom timu. Vrhunski igrači sami sebe stavljaju pod pritisak i suguran sam da to radi i Runi", rekao je Džerard.

Kapiten Engleske je istakao da je samo pitanje vremena kada će Runi postići svoj prvi pogodak na Mundijalu u Južnoj Africi.

"Nadam se da će to biti protiv Nemačke. Verujem da će igrati dobro, baš kao i na poslednjoj utakmici. Već je rečeno da na treninzima deluje veoma dobro, zaista jedva čekam da vidim kako će igrati u ponedeljak", naveo je Džerard.

Runi je ove sezone postigao 34 gola u svim takmičenjima, ali posle povrede na utakmici Lige šampiona između Mančester junajteda i Bajerna nije postigao nijedan pogodak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

5 h

U fokusu

Vidi sve