Australija poslala Srbiju kući!

Reprezentacija Srbije izgubila je od Australije 2:1 u trećem kolu grupe D, pa su "orlovi" završili učešće na Svetskom prvenstvu sa triu osvojena boda.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 23.06.2010.

20:38

Default images

Srbija je 70. minuta bila mnogo bolji rival na terenu, kontrolisala igru i stvarala šanse, ali su naši igrači sve uspeli da promaše.

U drugom poluvremenu, Australija je dočekala svoju priliku i preko Kejhila i Holmena za samo pet minuta stigla do dva gola prednosti. Sve što su naši igrači do kraja uspeli da urade je pogodak Pantelića pet minuta pre isteka vremena.

Srbija je imala odluku o plasmanu u svojim rukama. Pobeda bi sigurno obezbedila 1/8 finala, ali i remi pošto je Nemačka minimalnim rezultatom savladala Ganu. Ipak, naši igrači su propustili previše šansi i na kraju za to bili kažnjeni od tima koji je u prva dva kola postigao jedan, a primio pet golova. Srbija je prvo učešće na Mundijalima pod ovim imenom završila na poslednjem mestu u grupi D sa tri doda. Ispred su Australija i Gana sa četiri, te Nemačka sa pet. Dalje idu "panceri" i "crne zvezde".

Subotića, koji je odlično odigrao protiv Nemačke, zamenio je Luković koji je odslužio kaznu zbog crvenog kartona. Druga promena u timu je izvršena na levom beku. Umesto Aleksandra Kolarova šansu je dobio debitant na SP Ivan Obradović.
Beta
Već u petom minutu Srbija je imala prvu priliku. Miloš Krasić je prošao po desnoj strani, šutirao sa desetak metara, ali je Švarcer loptu izbacio u korner.

Sedam minuta kasnije Krasić je ponovo bio pred golom Švarcera. Miloš Ninković je sjajno povukao kontru i odličnim pasom izbacio igrača CSKA samog pred golmana Australije. Krasić je zaobišao Švarcera ali nije pogodio nebranjen gol prebacivši loptu preko prečke.

Nekoliko minuta kasnije i Kuzmanović je bio u gol šansi. Sjajno mu je asistirao Ivanović, igrač Štutgarta je ušao u sredinu šesnaesterca, ali umesto da šutira na gol on je pokušao da doda loptu Žigiću pa je šansa propala.

Australija je u ovom periodu duže imala loptu u svom posedu, ali su "orlovi" stvarali šanse. Treću fenomenalnu imao je Ivanović koji je sa svega nekoliko metara dobro šutirao, ali je Švarcer sjajno reagovao i desnom rukom zaustavio loptu.
Beta
"Kenguri" su pokušavali da centaršutima na Kenedija i Kejhila ugroze Stojkovića, ali te lopte nisu bile dovoljno ozbiljne. U 35. minutu "orlovi" su ponovo probili po desnoj strani rivala. Ivanović je ubacio loptu u šesnaesterac gde je Žigić bio neometan ali nije uspeo da glavom pogodi gol.

U 37. minutu Srbija je konačno postigla gol, ali iz nedozvoljene pozicije. Raspoloženi Ninković je ponovo proigrao Krasića koji je ovaj put bio suviše brz pa je linijski sudija podigao zastavicu.

U nastavku je "orlovima" bilo znatno teže da dođu do gol šanse zbog mnogo oštrije igre Australijanaca nego u prvom delu meča. Za samo pet minuta "kneguri" su dobili dva žuta kartona, mada je sudija Horhe Larionda propustio da oštrije kazni Vilkšira koji je namerno sa leđa udario Ninkovića po nogama. Naš reprezentativac je lepim driblingom ostavio rivala iza sebe i imao je veoma dobre izglede da stvori šansu svojim saigračima koji su bili u šesnaestercu.
Beta
Samo nekoliko minuta kasnije novu priliku propustili su igrači Srbije. Jovanović je pobegao po levoj strani, uposlio Žigića u kaznenom prostoru koji je sjajno sebi namestio loptu glavom ali je njegov udarac završio preko gola.

Posle nešto više od sat vremena igre Radomir Antić napravio je prvu izmenu. Umesto Miloša Krasića, koji je propustio dve najbolje šanse našeg tima, ušao je još jedan debitant na Mundijalu, njegov novi saigrač Zoran Tošić.

Australija, iako u podređenom položaju, nije odustajala od svog stila igre, dugim loptama čekali su grešku naše odbrane, a najbolju priliku stvorili su u 64. minutu kada je Brešano sjajno šutirao sa 20ak metara, ali je Stojković odlično reagovao i odbio loptu.

Posle dvostruke izmene Verbeka koji je uvođenjem Holmana i Čiperfilda postavio nešto ofanzivniju formaciju, Antić je iz igre izveo Žigića i uveo Pantelića.
Beta
Minut posle toga Australija je uspela u onome što je pokušavala tokom celog meča. Vilšir je ubacio loptu u šesnaesterac, a Tim Kejhil uradio ono što najbolje zna, glavom savladao našeg golmana.

Nastavila je Srbija da napada, pa vođstvo Australije od 1:0 nije dugo trajalo. Već u 73. minutu, rezervista Holman sjajnim udarcem sa više od 20 metara postigao i drugi gol i tako u potpunosti kaznio sve promašaje naših igrača.

Selektor "Belih orlova" pokušao je da pojača napad uvođenjem Danka Lazovića umesto Zdravka Kuzmanovića, ali srpski igrači više nisu uspevali da probiju odbranu rivala. Uskoro je i Verbek napravio treću izmenu jer je Garsija zamenio Vilkšira.

Kada su svi najmanje očekivali novi gol na meču, Srbija je konačno pogodila. Zoran Tošić je šutirao levom nogom sa više od 20 metara, "džabulani" je bio na strani "orlova" jer se odbio od ruku do sada sigurnog Švarcera, a na odbijenu loptu natrčao Pantelić i vratio Srbiju u igru.
Beta
Tada je pojačan pritisak na gol Australije, Jovanović, Lazović i Tošić su pokušavali da stvore šansu pred golom Švarcera, a najbliži su bili u 90. minutu kada je odbrana "knegura" ipak uspela da reaguje. Jedan od njih je igrao i rukom, mada nenamerno.

U 93. minutu Srbija je imala šansu za plasman. Odličnu akciju Lazović je završavao aisitencijom ka usamljenom Panteliću koji je sa svega nekoliko metara uspeo da prebaci gol. Napadač Srbije bio je u ofsajdu, ali sudija to nije sankcionisa.

Tako se završilo učešće Srbije na Svetskom prvenstvu iako je imala najbolje šanse u duelima trećeg kola.

Srbija: Stojković - Ivanović, Vidić, Luković, Obradović, Krasić (Tošić 62'), Stanoković, Kuzmanović (Lazović 77'), Ninković, Jovanović, Žigić (Pantelić 67')

Australija: Švarcer, Vilkšir (Garsija 81'), Bušamp, Nil, Karni, Čulina, Valeri (Holman 65'), Emerton, Kejhil, Brešano (Čiperfild 65'), Kenedi

Grupa D:
1 Nemačka 3 2 0 1 5 1 4 6
2 Gana 3 1 1 1 2 2 0 4
3 Australija 3 1 1 1 3 6 -3 4
4 Srbija 3 1 0 2 2 3 -1 3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1171 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: