Polokvane

Polokvane se nalazi u središnjem delu najsevernije južnoafričke provincije Limpopo, koja se graniči sa Bocvanom, Zimbabveom i Mozambikom. Polokvane je ne samo prestonica, već i ekonomski i kulturni centar te regije, koji u poslednje vreme privlači veliki broj investitora.

To je živopisan grad koji krasi velika kulturna raznovrsnost. U provinciji Limpopo raste i najveće drveće u Africi, takozvano ‘prevrnuto drveće’ (Baobab).

Izvor: LB

Utorak, 15.06.2010.

06:39

Default images

Grad Polokvane (sigurno mesto) u prošlosti se zvao Pitersburg, po Generalu Petrusu Jakobusu Žubertu, vođi holandskih doseljenika. Grad se nalazi na 1.310 metara nadmorske visine i ima populaciju od 508.272 stanovnika.

U okolini grada vidljivi su brojni tragovi naroda koji su u prošlosti naseljavali te prostore. U gradskom muzeju Polokvane može se videti zanimljiva postavka o istoriji samog mesta i njegovim žiteljima. Tu se mogu videti predmeti iz kamenog i gvozdenog doba. Turisti, takođe, imaju mogućnost da kroz avanturističke izlete, džipovima ili peške, obiđu rezervat Polokvane.

Polokvane je bio veoma aktivno mesto još od kamenog doba, a stvari se, u tom smislu, nisu mnogo promenile ni sa dolaskom evropskih kolonista.

Posebnu turističku atrakciju predstavlja naselje staro oko 2.000 godina, koje se nalazi na ušću reka Limpopo i Saše, na tromeđi Južne Afrike, Zimbabvea i Bocvane.

Profesionalni fudbal je stigao u Polokvane 1995. godine, kada je ekipa Real Roversa ušla u Premijer ligu. Nakon toga, još dva tima iz Limpopo provincije su igrala u elitnom društvu - Dajnamos i Black Leopards, ali su se obe ekipe u međuvremenu preselile u niži rang takmičenja.

Klima je tropska, sa zimskim temperaturama od 4 do 20 stepeni, dok leti varira između 16 i 28 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: