Put do JAR: Holandija

Kada su izvučene kvalifikacione grupe za Svetsko prvenstvo bilo je jasno da Holandija samo čudom može da izostane sa najveće smotre svetskog fudbala.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

15:33

Default images

Ekipa Berta van Marvajka smeštena je u grupu devet, najmanju grupu UEFA koja se sastojala od samo pet timova – Norveške, Škotske, Makedonije, Islanda i Holandije.

Međutim, i pored toga što su bili veliki favoriti u grupi, malo je ljudi očekivalo da će Holandija u Južnu Afriku otići bez izgubljenog boda i sa samo dva primljena gola u osam utakmica!

’Lale’ su najteži ispit na putu do Južne Afrike imale već na startu, 10. septembra 2008. godine kada su gostovali Makedoniji u Skoplju. Golovima defanzivca Džonija Hejtinge u 46. i još uvek prvotimca Reala Rafaela van der Varta u 59. minutu Holanđani su osigurali pobedu, a konačnih 2:1 postavio je najbolji igrač našeg južnog suseda Goran Pandev 13 minuta pre kraja sa penala.

Nakon trijumfa nad Makedonijom sve je išlo lako za Holanđane. Mesec dana kasnije zabeležena su još dva trijumfa bez primljenog gola. Na ’De Kujpu’ je savladan Island golovima Matijsena i Huntelara, a u Olsu je protiv Norveške bio dovoljan pogodak Van Bomela u 62. minutu za nova tri boda.

Tada je već bilo jasno da će Holandija biti prva u grupi, pa su izabranici Berta van Marvajka sledeća dva duela odigrali opuštenije što se videlo i na rezultatu. 28. marta 2009. godine Škotska je sa ’Amsterdam arene’ ispraćena sa tri gola u mreži (Huntelar, Van Persi i Kujt), a najefikasniju utakmicu u kvalifikacijama ’narandžasti’ su odigrali nekoliko dana kasnije kada su na istom stadionu sa 4:0 pobedili Makedonce golovima Kujta (2), Huntelara i Van der Varta.

Do kraja kvalfikacija Holandija je samo protiv Islanda u gostima primila gol (2:1), a još su savladani Norveška sa 2:0 i Škotska u Glazgovu sa 1:0. Najefikasniji igrači Holanđana u kvalifikacijama bili su Klas Jan Huntelar i Dirk Kujt sa po tri gola.

Opomena Bertu van Marvajku pred Svetsko prvenstvo svakako su bila tri prijateljska meča odigrana krajem 2009. godine. Holandija je protiv Australije, Italije i Paragvaja odigrala tri puta 0:0, pa će do juna i početka Mondijala morati da popravi formu.

Holanđani su u svojoj fudbalskoj istoriji dva puta igrali finale Svetskog prvenstva (1974. i 1978. godine), a i u JAR će biti među glavnim kandidatima za najviši plasman.

Van Marvajk ima pre svega odličnu ofanzivnu ekipu, pa igra zavisi od raspoloženja napadača. Ukoliko Robena i drugove zaobiđu povrede do juna, Holanđani će imati šta da pokažu na SP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: