Teo Volkot - zašto ga je Kapelo precrtao?

Teodor Džejms Volkot rođen je 16.marta 1989. godine u Stenmoru u severo-zapadnom Londonu. Mladi engleski fudbaler prve fudbalske korake napravio je nešto južnije u Njuberiju. Za lokalni tim u kome je igrao jednu sezonu postigao je preko sto golova na 35 utakmica. Već kao 14-godišnjak potpisao je sponzorski ugovor sa Nike-om. Teo u sebi ima i jamajčanske krvi, po ocu Donu i zajedno sa njim veliki je navijač Liverpula iako već četiri sezone igra za Arsenal. Na veliko iznenađenje engleske i svetsk fudbaleske javnosti Fabio Kapelo ga neće voditi na Svetsko prvenstvo u Južnu Afriku.

Izvor: Uroš Ž.

Četvrtak, 03.06.2010.

17:34

Default images

Iz Stenmora Volkot prelazi u Sautempton sa kojim u sezoni 2004/05 osvaja FA kup za omladince. Deo je istorije ovog kluba kao najmlađi fudbaler koji je izgrao iz rezervni i za prvi tim u zvaničnoj utakmici. Sa 16 godina postaje deo prvog tima Sautemptona i u Čempionšipu na 21 utakmici postiže četiri gola. Želeli su ga svi veliki engleski klubovi, a on je došao kod Arsena Vengera, januara 2006. Dolaskom u Arsenal Volkot je postao najskuplji fudbalski tinejdžer.

Sven Goran Erikson ga vodi u Nemačku na Svetsko prvenstvu, na opšte iznenađenje britanske javnosti. Prethodno je debitovao u prjateljskom meču sa Mađarskom, a Svetsko prvenstvo je ipak posmatrao sa klupe. U Premijer ligi debituje asstencijom u meču sa Aston Vilom 19. avgusta 2006. Nastupom protiv zagrebačkog Dinama u kvalifikacijama za LŠ postao je najmlađi igrač Arsenala koji je igrao na nekoj evropskoj utakmici. Neverovatan podatak je i da je Teo prvi gol u dresu Arsenala postigao u finalnom meču Karling kupa protiv Čelsija.

Kada je Anri otišao u Barselonu, Volkot uzima dres a brojem 14, po kome i on vremenom postaje prepoznatljiv. U svojoj trećoj sezoni u dresu “tobdžija” beleži i stoti nastup i postaje nezamenljiv na pozicijama desnog krila ili desnog polušpica. Posle Svetskog prvenstva novi selektor Gordog Albiona Stiv Meklaren vraća Volkota među svoje vršnjake u U21 reprezentaciju Engleske sa kojom 2009 postaje vicešampion Evrope.

Posle dve godine uspešnog igranje za mladu reprezentaciju Fabijo Kapelo mu ukazuje priliku prvo u meču sa Andorom, a potom i na gostavanju Hrvatskoj, na Maksimiru. To zagrebačko veče 10. septembra 2008. Volkot će pamtiti dok je živ, jer je postigao het-trik u pobedi svog tima od 4:1. Ta pobedda je možda bila ključna zaplasman Gordog Albiona na Mondijal.

Dva meseca kasnije povreda desnog ramena ga ja udaljila sa terena na šest meseci. Ipak i na kraju te sezone imao je učinak od 35 utakmica, uz 5 golova i 3 asistencije. Ove sezone vredan pamćenja je njegov gol protv Barselone na stadionu Arsenala u četvrtfinalu Lige šampiona.

Teo je u dugoj ljubavnoj vezi sa Melani Slejd. Njih dvoje su zajedno već četiri godine, a u upoznali su se u Sautemptonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: