Durban

Grad Durban (Etekvini) je spoj različitosti. To je najveći grad u KvaZulu-Natal oblasti na obali Indijskog okeana. Grad je idealan za život u Južnoafričkoj Republici, stadion u Durbanu biće domaćin jednog polufinalnog meča na XIX svetskom prvenstvu i zbog prijatne vlažne klime potencijalano stecište turista i navijača za vreme trajanja prvenstva.

Izvor:

Četvrtak, 03.06.2010.

14:54

Default images

Durban je i lučki grad i jedna od najprometnijih luka u Africi. U samom srcu Durbana nalazi se “zlatna milja“, četiri kilometara plaža, šetališta, bazena i restorana. Šaka Marina Svet je najveći vodeni park u Africi, a u okviru njega se nalazi i peti najveći akvarijum na svetu. Durban je idealno mesto da se turisti upoznaju sa Zulu kulturom. U gradu se nalaze i dva dobro pod zaštitom UNESCO. Veliki St. Lusija vodeni park sa koralnim grebenima, peščanim sprudovima, sistemima jezera i močvara. U drugom Nacionalnom parku pod zaštitom UNESCO Ukalamba/Drakensberg nalaze se neverovatne plave planine sa najvećom koncentracijom oslikanih stena južno od Sahare.

Region u kome se nalazi Durban otkrio je portugalski moreplovac Vasko da Gama 1497. godine. Mesto Port Natal je 1835. postao Durban u čast guvernera te oblasti, Ser Bendžamina D`Urbana.

Stanovnici sadašnjeg Durbana vole i umeju da uživaju u životu. Turistima se nude raznovrsni lokali i veliki broj restorana koji u svojoj ponudi imaju kvlitetnu hranu sa svih meridijana. Restorani su koncentrisani duž Florida Rouda, Devenport ulice i Svapo Avenije.

Grad Durban je imao svoj lokalni klub još 1882. godine, Pitermarutzburg Kaunti i taj klub je bio jedan od četiri kluba koja su oformila prvu Premijer ligu Južne Afrike.

U ovom trenutku u Durbanu igraju tri člana junoafričke Premijer lige, od kojih su dva poznata ovdašnjoj populaciji – Amazulu je Crvenoj zvezdi prodao Mohamed Avala Isaha, a Rojal Tanda Zulu Bernarda Parkera. Treći lokalni tim je Golden Erouz. Nekadašnji Maning Rendžers, koji je u međuvremenu ugašen, doneo je gradu jedinu titulu 1997. godine.. Bivši golman Liverpula Brus Grobelar, poreklom iz Zimbabvea, rođen je upravo u Durbanu. U ovom gradu rođena su i dva reprezentativca Južne Afrike koja će učestvovati na Svetskom prvenstvu, Siboniso Gaksa i Makbet Sibaja koji nastupa za dvostrukog prvaka Rusije Rubin iz Kazanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: