Engleska

Posle katastrofe u kvalifikacijama za EURO 2008, koje je završila iza Hrvatske i Rusije, postojbina fudbala nije smela da dozvoli novo poniženje.

Izvor: AK

Sreda, 02.06.2010.

10:50

Default images

Zadatak da kroz kvalifikacije u Južnu Afriku odvede fudbalske multimilionere iz Engleske dobio je provereni strateg, Fabio Kapelo.

Italijan je odmah postavio svoju karakterističnu disciplinu koju su svi morali da poštuju, pa i razmažene zvezde sa Ostrva.

Igrom slučaja, ili sudbine, Engleska je u Grupi 6 evropskih kvalifikacija ponovo kao rivala dobila Hrvatsku, selekciju koja je direktno kumovala blamaži Engleza na putu ka EP, pobedivši ih oba puta. Pored ‘vatrenih’, u grupi su još bili Ukrajina, Belorusija, Kazahstan i Andora.

‘Godri Albion’ kvalifikacije je otvorio 6. septembra 2008. rutinskom pobedom u Andori (2:0), a onda je četiri dana kasnije usledilo gostovanje na ‘Maksimiru’. Igrača za kojeg nije bilo mesta u Kapelovom timu za SP, Tio Volkot je het-trikom, uz gol Vejna Runija, ponizio Hrvate u Zagrebu (4:1) i doneo slatku osvetu svom timu.

Ovo je dalo elan ostrvljanima koji su u naredna tri meča postigli 12 golova i već tada overili prvo mesto u grupi. Međutim, to nije zadovoljilo Engleze i Italijana koji su do kraja ciklusa zabeležili sve trijumfe osim u pretposlednjem kolu kada su poraženi u Ukrajini, kojoj je ta pobeda obezbedila baraž. Time se Engleska u potpunosti osvetila Hrvatima kojima je kolo pre tog na ‘Vembliju’, sa pet golova pokazala da su kvalifikacije za EURO više bile rezultat neozbiljnosti, nego (ne)kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: