Đerar Pike- mlad, a iskusan i trofejan

Đerar Pike Bernabeu, Katalonac, rođen, naravno, u Barseloni 2. februara 1987. godine najmlađi je centralni odbrambeni igrač u reprezentaciji Španije. Kapiten Barselone Karles Pujol Pikea opisuje kao uvek nasmejanog, pozitivnog, pravog prijatelja, a neki novinari u njemu vide novog Fernanda Jera.

Izvor: Uroš Ž.

Utorak, 01.06.2010.

17:42

Default images

Prošao je čuvenu omladinsku školu Barse, ali kao 17-godišnjak odlazi u Mančester na poziv Aleksa Fergusona. Prvi profesionalni ugovor potpisuje upravo sa Junajtedom. U prvoj sezoni u Engleskoj igrao je na samo dve utakmice, trenirao sa prvim timom, ali igrao za rezervni. Februara 2005. potpisuje četvorogodišnji ugovor. Ni u svojoj drugoj sezoni u klubu sa Old traforda nije bio igrač na koga se ozbiljno računa. Kao pozajmljen igrač leta 2006. stiže u Saragosu gde se odlično snašao. U dresu Saragose igrao je na 26 utakmica, četiri puta je bio asistent, a dva puta strelac. Partner na štoperskoj poziciji bio mu je Gabrijel Milito, kasnije saigrač u Barseloni.

Po povratku na Ostrvo dobio je više prilike da igra kod Aleksa Fergusona, mada je dolazak Nemanje Vidića bio jasan znak da u njemu Ser ne vidi igrača za prvih 11. Pike je pametno koristio svaku ukazanu priliku, u Ligi šampiona je na 4 utakmice postigao 2 gola. Te sezone je sa Junajtedom postao prvak Evrope i osvojio Premijer ligu.

Katalonac se vraća u svoj kub i grad posle četiri godine, potpisuje petogodišnji ugovor, sa izlaznom klauzulom od 50 milona eura. Prva sezona po povratku u Barsu za Đerara, i sve koji vole simbol Katalonije, bila je sezone iz snova u kojoj je osvojena tripla kruna. Pike je bio skoro standardan u prvih 11 kod Pepa Gvardiole. Postigao je gol za pobedu u gradskom derbiju sa Espanjolom, bio je stralac i u El Klasiku (6:2 za Barsu), i bio je u prvoj postavi u finalu Lige šampiona protiv svog bivšeg kluba.

Barsa je postala prvak Evrope treći put, a Pike je postao treći igrač koji je sa različitim klubovima u dve sezone podizao “klempavi pehar“. Pre toga to je pošlo za nogom Marselu Desaiju (Marsej 1993 - Milan 1994) i Paolu Souzi (Juventus 1996 – Borusija Dortmun 1997).
Pike je prošao sve reprezentativne selekcije Španije. U svakom uzrastu, iako defanzivac, postizao je golove. Bio je prvak sa U19 reprezentacijom Španije 2006. godine. Učestvovao je i na U-20 Svetskom prvenstvu 2007. godine, kada je Španija ispala u četvrtfinalu posle penala koji je upravo Pike promašio. Ipak i taj turnir je odigrao odlično.

Za A tim “Crvene furije” do sada je igrao 14 puta i postigao 4 gola, od toga dva na Balkanu, u Skoplju i Zenici. Pike je standardan igrač u mečevima koje reprezentacija Katalonije igra jednom godišnje, uoči Božića.

Mediji u Španiju dugo su pokušavali da saznaju ime Đerarove devojke, i na kraju su došli do Nurie “obične devojke”. Aprila ove godine pojavile su se i fotografije gde Pike i Ibrahimović izgledaju “neobično intimno”, pa se žuta štampa željna skadnala dugo bavila i seksualnim skolonostima dvojice klupskih kolega i velikih zvezda svetskog fudbala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: