Neven Subotić, izabrao Srbiju

Jedan od najtalentovanijih defanzivaca Bundeslige, Neven Subotić rođen je 10. decembra 1988. godine u Banja Luci. Tokom rata u BiH, kao petogodišnjak se preselio u Nemačku gde je počeo da trenira u ekipi Švarcenberg iz Šomberga. Krajem 90-ih njegova porodica prelazi u SAD, tačnije u Solt Lejk Siti. Tamo je Neven igrao za mlade ekipe Sparta Gold i Impakt Blek, pre nego što je dve godine kasnije završio na Floridi.

Izvor: AK

Petak, 28.05.2010.

01:57

Default images

Grad u koji je došao, Bredenton, bio je sedište U-17 nacionalnog tima SAD-a, pa ga je, dok je trenirao u lokalnom Brej parku, primetio jedan od asistenata i preporučio Subotića glavnom treneru Džonu Elindžeru. Nakon probe dobio je mesto u kampu reprezentacije. U to vreme nije bio član ni jednog kluba pa je počeo da igra za univerzitet Južna Florida.

Tokom nastupa za SAD u Holandiji, Subotića je primetio agent Stiv Keli koji mu je ponudio mogućnost igranja u Evropi. Vrlo brzo Neven je impresionirao na probi u Majncu pa je počeo da igra za mlade selekcije i tim Majnca u četvrtoj ligi.

Prvi nastup za seniore imao je u poslednjem meču u sezoni 2006/2007 protiv velikog Bajerna. U ‘cvajti’, Subotić je postao starter u ekipi koja je imala najbolju odbranu lige Ipak, Majnc je završio kao četvrti pa nije izborio povratak u elitu za samo dva boda. Tadašnji trener ekipe, Jirgen Klop dobio je posao u Borusiji iz Dortmunda gde je sa sobom poveo i Subotića.
Posle prvog gola za Srbiju (fss.rs)
Juna 2008. Subotić je potpisao petogodišnji ugovor sa Borusijom, a već u decembru imenovan je u idealni tim prvog dela sezone. Posle toga, Subotić je mogao da bira za koju zemlju će da nastupa – SAD, Srbiju ili Bosnu i Hercegovinu koja je u startu otpala iz kombinacija.

Sredinom decembra 2008. Subotić je obavestio selektora Radomira Antića da želi da igra za ‘Orlove’. Uskoro je o svom izboru obavestio i fudbalsku federaciju SAD-a, što je bio prvi korak ka pristupu reprezentaciji.

28. marta 2009. Neven Subotić je debitovao za nacionalni tim Srbije kao rezerva na kavalifikacionom meču za SP protiv Rumunije u Konstanci gde je Srbija pobedila 3:2. Selektor Antić je pohvalio mladog defanzivca uporedivši ga sa legendom Real Madrida, Fernandom Jerom. Tri meseca kasnije Subotić je postigao svoj prvi gola za Srbiju u meču protiv Farskih Ostrva (2:0).

Međutim, prvi Subotićevi nastupi za Srbiju nisu bili kao iz bajke, jer su njegove prosečne igre i učestale greške izazvale česte kritike u srpskoj štampi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: