Meksiko

Meksiko će na šampionatu u Africi igrati u grupi F sa domaćinom Južnom Afrikom, Francuskom i Urugvajem.

Izvor: AK

Petak, 28.05.2010.

01:21

Default images

Meksiko je jedna od najboljih reprezentacija na američkom kontinentu. Učestvovao je na 13 Svetskih prvenstava, a od 1994. nije propustio ni jedan Mundijal.

Najveći uspesi Meksikanaca su dva četvrtfinala, oba na domaćem terenu. Jedini FIFA trofej 'sombrerosi' su osvojili 1999. godine kada su trijumfovali na Kupu Konfederacija. I tada su bili domaćini.

Za razvoj fudbala u najvećoj centralnoameričkoj državi najzaslužniji su engleski i španski emigranti, a Fudbalska federacija Meksika (FEMEXFUT) osnovana je avgusta 1927. Već 1930. Meksiko je učestvovao na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju gde je u svom debiju izgubio od Francuske 3:1. Međutim, sve do 70-ih godina Meksiko nije igrao značajniju ulogu na Mundijalima. Mučio se protiv evropskih i južnoameričkih reprezentacija, ali je golman Antonio Karbahal postao prvi igrač u istoriji koji je učestvovao na pet vezanih prvenstava.
Ugo Sanèes
Sve se promenilo 1970. kada je Meksiko prvi put bio domaćin. Tada je stigao do četvrtfinala gde je izgubio od Italije 4:1. Selekcija koju je predvodio Bora Milutinović 16 godina kasnije, takođe se plasirala među osam najboljih, a eliminisana je od Zapadne Nemačke posle penala.

Meksiko je zbog kršenja starosnog limita u kvalifikacijama za Olimpijske Igre u Seulu 1988. diskvalifikovan sa svih internacionalnih takmičenja na dve godine, pa tako i sa SP u Italiji 1990. To je bio težak udarac za Meksikance čija je prva zvezda bio legendarni Ugo Sančes, u to vreme jedan od najboljih napadača sveta.

Posle ovoga usledila je velika ekspanzija fudbala u Meksiku, a ključna tačka bilo je učešće na Kopa Americi 1993. gde je kao debitant izgubio u finalu od Argentine 2:1. Meksiko je dva puta završio kao vicešampion COMNEBOL-a, a tri puta treći.

Od 1994. pa do danas, Meksiko je redovan učesnik Mundijala, a svako od ta četiri SP okončao je u drugoj rundi. U oktobru 2009. je izborio plasman na svoj 14. planetarni šampionat kao drugoplasirani u četvrtoj rundi kvalifikacija KONKAKAF zone iza SAD-a, a ispred Hondurasa, Kostarike, El Salvadora, te Trinidada i Tobaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: