Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

03:19

Didije Drogba, 'Tito' iz Abidžana

Svetsko prvenstvo biće prvi put u istoriji održano u Africi, a selekcija sa tog kontinenta koja ima najveće ambicije na Mundijalu je Obala Slonovače. Iako u sastavu ’slonova’ ima puno dobrih igrača, može se reći da će igra ekipe Svena Gorana Eriksona zavisiti najviše od forme fenomenalnog Didijea Drogbe.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Didije Iv Drogba Tebili rođen je pre 32 godine u Abidžanu, nekadašnjoj prestonici Obale Slonovače. Drogba je trenutno član Čelsija, a u reprezentaciji je kapiten, najbolji strelac svih vremena i mnogo toga još.

Već sa pet godina Drogbu su roditelji poslali u Francusku kako bi živeo sa ujakom Mišelom Gobom, profesionalnim fudbalerom. Međutim, Drogba je ubrzo postao nostalgičan, pa se posle samo tri godine vratio u Abidžan. Njegova majka u tom periodu mu je dala nadimak ’Tito’ po bivšem predsedniku Jugoslavije kome se divila. ’Mali Tito’ je po povratku u Afriku igrao svaki dan fudbal u parku, a nakon što su mu i otac i majka izgubili poslove, ponovo je došao u Francusku kod ujaka.

Prvi ozbiljan fudbal Drogba je počeo da igra u predgrađu Pariza kada je imao 15 godina. Roditelji su mu se pridružili u Francuskoj, a u prvom klubu u kojem je igrao, Levaljosu, odmah se nametnuo treneru profesionalizmom. Ubrzo je zaigrao i za seniorski tim, ali, iako je sa 18 godina postigao gol na debiju, nije impresionirao trenera Žaka Lonkara.

Godinu dana kasnije završio je školu i promenio je grad kako bi mogao da studira. Samim tim, došlo je i do promene ekipe, i Didije je zaigrao za drugoligaša Le Man. Iako je tamo ostao četiri godine, njegov neverovatan potencijal je otkriven tek u Gengampu, i to u drugoj sezoni kada je na 34 meča postigao 17 golova. Mnogo ljudi verovatno ni ne zna da je barem pola od tih 17 golova namestio Drogbin veliki prijatelj, Floran Maluda.

Usledio je transfer u Olimpik Marselj vredan 3,3 miliona funti, a posle samo jedne sezone u najstarijem gradu Francuske postao je želja Romana Abramoviča i Žoze Murinja, i za 24 miliona funti prešao je u Čelsi.

Za londonske ’plavce’ odigrao je do sada 166 utakmica i postigao je 84 gola, više nego bilo koji stranac u istoriji kluba. Takođe, Drogba je trenutno sedmi strelac u istoriji londonskog kluba.

Ništa manje efikasan nije ni u nacionalnom dresu. Na do sada odigranih 67 mečeva zatresao je mrežu protivnika čak 44 puta. Šampionat sveta u Južnoj Africi biće za Drogbu drugi i verovatno poslednji nastup na najvećem fudbalskom takmičenju, s obzirom da ima 32 godine. Pre četiri godine Obala Slonovače bila je u ’grupi smrti’ sa Srbijom i Crnom Gorom, Holandijom i Argentinom, a nešto slično desilo im se i ovoga puta sa Brazilom, Portugalom i Severnom Korejom. Međutim, ukoliko Drgoba bude na gornjoj granici svojih mogućnosti, Obala Slonovače može da pobedi svakoga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve