Nova vest
Fudbal

Petak, 11.06.2010.

13:34

Lionel Mesi, Maradona XXI veka

Lionel Mesi, novi Maradona, najbolji fudbaler sveta u poslednjih godinu dana, neko od koga se najviše očekuje na Svetskom prvenstvu. Očekuju svi koji vole fudbal, očekuje i selektor Dijego Maradona, naravnoa i svi Argetinci, naročito oni koji smatraju da im Mesi “duguje“ mnogo više golova i boljih igara u plavo-belom dresu.

Rođen je u Rosariu, 24. juna proslaviće 22. rođendan na jugu Afrike. Otac Horhe je bio radnik u fabrici, majka Maria čistačica, a malom Leu je sa 11 godina dijagnostikovan hormonski poremećaj rasta. Mesi je počeo da trenira već sa pet godina, kao 8-godišnjak trenira sa Njuel’s Old Bojsima u Rosariu. Kada je otkriveno da Leo ima ozbiljne probleme sa rastom, roditelji su tražili da način kako da mu obezbede lečenje pošto sa radničkim platama to nisu mogli. Sportski direktor Barselone Karlos Reksač pozvao ih je u Kataloniju i posle par treninga dogovreno je da Leo sa porodicom dođe u Barselonu i da će klub snositi troškove lečenje. Mesijevi se tako vraćaju u Evropu posle nešto više od ejdnog veka, jer je Angelo Mesi Leov čukun deda došao u Argentinu iz Ankone 1883 godine.

Izvor: Uroš Ž.

Autor:Uroš Ž.

Default images

Mesi od 2000-2004. trenira u omladinskoj školi Barselone i dostiže visinu od 1.69m, sasvim dovoljno za gaučosa. Oktobra 2004. debituje za prvi tim u gradskom derbiju sa Espanjolom. Na početku sezone 2005/06. Potpisuje devetogodišnju vernost Barsi, a septembra postaje i španski državljanin. Debituje i u Ligi šampiona, a zbog povrede sezonu završava već u martu i propušta finale u Parizu.

Sledeće sezone postaje standardan u prvih 11 i posle 11 godina pridružuje se čileanskoj legendi Ivanu Zamoranu u jednom rekordu. Mesi postiže het-trik u El Klasiku, a svaki njegov gol donosio je izjednačenje, na kraju je bilo 3:3. Pažnju javnosti dodatno skreće na sebe golom u polufinalu Kupa Kralja protiv Hetafea. Mesi postiže gol koji je mnoge podsetio na Maradonin u Meksiku protiv Engleske, jer je Mesi nadmudrio petoricu igrača i golmana.

Protiv Espanjola postiže gol rukom, pa ga španski mediji nazivaju “Mesidona“ jer gol podseća na “božju ruku“. Ako nešto slično ponovi i u Južnoj Afrci fudbalski 21. vek će nesumnjivo dobiti novog Maradonu. Mesi je čak četvrti put u tri sezone doživeo bolnu povredu butnog mišića.

Ronaldinjo odlazi u Milan, pa Mesi menje broj dresu, umesto 19 na njegovim leđima je broj 10, sasvim opravdano. Još jedno dete Barselone Pep Gvardiola ozbiljno računa njega, a Mesi i kada ulazi sa klupe donosi preokrete. Sa po dva gola u drugom poluvremenu preokretao je rezultate utakmica sa Šahtjorom i Rasingom.

Sezonu 2008/09. Mesi završava sa sjajnom statistikom – 51 utakmica, 38 golova i 18 asistencija. Sa Barselonom te godine osvaja sve što se može osvojiti: Primeru, Kup kralja, Ligu šampiona, Super kup Španije, Super kup Evrope i titulu najboljeg kluba na svetu, Mesi je postigao gol u finalu protiv Estudijantesa.

U poslednjoj sezoni Mesi je dobio novog saigrača u napadu , otišao je Eto, a došao Ibrahimović. Sa Barselonom je ponovo osvojio Primeru (četvrti put), izgubio u polufinalu Lige šampiona o Intera. na mečevima sa Saragosom i Valensijom postigao je tri gola, meč sa Osasunom bio je njegov 200. u Barsinom dresu, dao je četiri gola Arsenalu u četvrtfinalu LŠ. U januaru je imao niz od pet utakmica na kojima je postigao 11 golova.

Za reprezentaciju Argentine debituje 17. avgusta 2005. u meču sa Mađarskom, ali je na terenu proveo samo dva minuta. U igru je ušao u 63. minutu, ali ga je sudija Markus Merk islkjučio samo dva minuta kasnije posle prekršaja nad Vančakom. Godinu dana ranije predvodio je gaučose na FIFA Svetkom prvenstvu mladih u Holadniji. Proglašen je za najboljeg igrača i najboljeg strelca tog turnira (6 golova).

Drugi put je obukao reprezentativni dres na utakmici sa Paragvajem 3. septembra, i Leo voli da pamti tu utakmicu kao svoju prvu. Mesi je prvi gol za reprezentaciju postgiao protiv Hrvatske u prijateljsko meču uoči XVIII Mundijala.

Selektor Pekermen poveo ga je na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, a u utakmici protiv Srbije i Crne Gore postigao je svoj prvi gol na prvenstvu i postao najmlađi Argentinac strelac na Mundijalima. Argentina je ispala od domaćina turnira u četvrtfinalu posle penala, a Mesi je odlukom selektora ceo meče odgledao sa klupe.

Na Prvenstvu Južne Amerike organizovanom u Vencueli 2007. godine igrao je odlično i “odveo“ Agrentince u finale. Postizao je golove u četvrtfinalu protvi Perua i polufinalu protiv Meksika, ali je Brazil u finalu salavio sa ubedljivih 3:0.

Fudbalski turnir na Olimpijskim igrama u Pekingu Mesi nije hteo da propusti. Barselona nije htela da ga pusti, ali po dolasku Gvardiole na klupu Barse Mesi ipak u dogovoru sa klubom putuje u Peking i u tandemu sa Anhel Di Marijom osvaja zlatnu olimpijsku medalju. Mesi je postizao golove protiv Obale Slonovače i Holadnije, reprezentacija protiv kojih je igrao i na Svetskom prvenstvu. U polufinalu su eliminasli Brazil sa 3:0, dok je u finalu protiv Nigerije asistirao Di Mariji za gol vredan olimpijskog zlata.

Mesi je pre tri godine osnovao fondaciju koja pomaže deci u obrazovanju i pružanju zdravstvene nege. Njegova fondacija pomaže deci Argentine tako što im omogućava prevoz do Španije i pružanje medicinske pomoći u zemlji u kojoj je Mesi pronašavo svoj život.

Već dve godine je argentinska i barsina „desetka“ glavni promoter omiljene fudbalske igrice „“Pro Evolution Soccer“. Od marta ove godine Mesi je i ambasador dobre volje UNICEF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve