Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

13:51

Sesk Fabregas, Španija je odahnula

Jedna od najvećih dilema tokom nekoliko meseci pred Svetsko prvenstvo bila je da li će Sesk Fabregas igrati za Španiju. Brojne povrede tokom prethodne sezone nagoveštavale su da Fabregas neće uspeti da se oporavi do Mundijala, ali je Visente del Boske na kraju uvrstio kapitena Arsenala u selekciju koja će biti možda i najozbiljniji kandidat za titulu.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Fransesk Fabregas je rođen 4. maja 1987. godine i fudbalsku karijeru počeo je u Barseloni. Na samom početku često je igrao na poziciji zadnjeg veznog igrača ali je uprsko tome postizao i po 30 golova po sezoni. Pošto nije verovao da će u Barseloni imati dovoljno prilika da pokaže šta ume, odlučio je da prihvati ponudu Arsena Vengera, ako da je potpisao za Arsenal septembra 2003. godine. Iako mu je u početku bilo teško da se privikne na život u Engleskoj, Sesk je učio engleski jezik i strpljivo čekao šansu. Ipak, nije mu trebalo puno vremena da je dočeka, 23. oktobra 2003. debitoao je u Liga Kupu protiv Roterhama i tako sa 16 godina i 177 dana, postao je najmlađi debitant u istoriji Arsenala, a nedugo zatim i najmlađi strelac.

Za mesto u prvom timu izborio se u sezoni 2004-2005, kada je iskoristio povredu Patrika Vijere, vezavši četiri starta. Dobio je sjajne kritike za svoje nastupe, a sve je bilo krunisano u finalu FA Kupa, kada je Mančester Junajted savladan na penale. Odlaskom Vijere u Juventus, Fabregas je gotovo zacementirao svoje mesto na sredini terena, uz Žilberta Silvu. Iako su postojale sumnje da će moći da popuni rupu nastalu odlaskom bivšeg kapitena, mladi Katalonac je uspeo da razuveri i najveće kritičare. U svojoj drugoj sezoni u kojoj je bio prvotimac, Fabregasu su izmakli trofeji, uključujući i onaj u Ligi Šampiona, pošto je Arsenal u finalu poražen od njegovog bivšeg kluba Barselone sa 2:1.



Potpisavši novi osmogodišnji ugovor sa ’tobdžijama’, Fabregas je jasno stavio do znanja svim zainteresovanim klubovima, uključujući i Real Madrid, da sebe vidi u Londonu još duži niz godina. Trofeji sa klubom su izmicali, ali Fabregas je dobio nekoliko individualnih priznanja, uključujući i ’Zlatni dečko’ koji dodeljuje „Tutosport“. U jesen 2008. Fabregas je preuzeo kapitensku traku Arsenala. Od tada, mladi fudbaler je često morao da pauzira zbog povreda, a kada je bio zdrav i spreman, uzvraćao je asistencijama i golovima. Iako je i upravo završena sezona bila bez trofeja, to nije sprečilo Fabregasa da se nađe u najboljem timu godine Premijer lige.

U međuvremenu, Barselona je sve više i više pokazivala interes da vrati svog „bludnog sina“ tamo gde je ostvario prve fudbalske korake. Iako je Fabregas više puta isticao da svakako želi da jednog dana ponovo nosi dres Barselone, nikada nije naglasio da to planira u bliskoj budućnosti. S obzirom da Barsa sprema „ponudu koja se ne može odbiti“, vrlo je moguće da će Fabregas, posle Davida Vilje, biti sledeća velika tema spekulacija predstojećeg leta.

Prošavši mlađe selekcije reprezentacije Španije, Fabregas je takođe postao i najmlađi debitant u reprezentaciji Španije u poslednjih 70 godina, a na svojoj premijeri u A timu u meču sa Obalom Slonovače 2006. godine, Sesk je takođe bio jedan od kreatora prvog gola. Iste godine igrao je i na Svetskom Prvenstvu, a najveći uspeh došao je dve godine kasnije kada je sa ’crvenom furijom’ osvojio titulu prvaka Evrope. Za sada je na 48 utakmica za Španiju postigao pet golova.

Posle izuzetne sezone u kojoj je na 36 utakmica postigao 19 golova uz isto toliko asistencija, Fabregas će sigurno dati sve od sebe da se zajedno sa saigačima iz Španije okiti titulom najboljeg na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve