Nova vest
Fudbal

Sreda, 02.06.2010.

03:38

Šunsuke Nakamura, lider ‘plavih samuraja’

Šunsuke Nakamura je, pored Hidetošija Nakate, sigurno najpoznatiji i najuspešniji japanski fudbaler koji je ikada igrao u Evropi i verovatno jedini koji može da se pohvali činjenicom da jedan asteroid nosi njegovo ime. Nakamura je rođen 24. juna 1978. godine u Jokohami. On je prvi Japanac koji je postigao gol u UEFA Ligi šampiona i tek drugi igrač iz Azije kome je to pošlo za rukom. Njegov zaštitni znak su golovi iz slobodnih udaraca.

Sa reprezentacijom Japana dva puta je osvajao Azijski kup 2000. i 2004 godine, kada je izabran i za najboljeg igrača turnira.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Sa selekcijom Japana do 20 godina igrao je na Svetskom prvenstvu za mlade 1997. godine, dok je sa reprezentacijom do 23 godine učestvovao na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.

Počeo je da trenira fudbal sa pet godina. U petom razreda je izabran u tim Jokohame, koji je imao turneju po zemljama bivšeg SSSR-a. Kao 12-godišnjak, 1991. godine, prelazi u omladinski klub Nisan, koji je bio u sastavu Nisan Motorsa, tima iz kojeg su 1993. nastali Jokohama Marinosi, koji se takmiče u japanskoj Džej ligi.

Nakon mature 1997. Nakamura potpisuje ugovor sa ekipom Jokohama Marinosa. U svojoj premijernoj sezoni odigrao je 27 mečeva i postigao pet golova. Najbolju sezonu u Džej ligi imao je 2000. kada je postigao pet golova uz 11 asistencija, zbog čega je izabran za MVP-ja lige. Te godine je debitovao i za seniorsku selekciju Japana, u kvalifikacijama za Azijski kup, protiv Singapura. Već na narednom meču protiv Bruneja, samo tri dana kasnije, Nakamura postiže svoj prvenac u dresu reprezentacije.

U toku 2002. godine Nakamura napušta Jokohamu i prelazi u italijansku Ređinu, gde je prvih šest meseci igrao na pozajmici. Od samog starta opravdao je očekivanja, međutim, povrede su ga zaustavile, pa je u sezoni 2003/2004 odigrao samo 18 mečeva.

Nakamura 2005. prelazi u škotski Seltik, gde je na svom debiju izabran za igrača meča i tako na najbolji mogući način potvrdio svoj kvalitet.

Njegova kreativnost, posvećenost i smirenost u odlučujućim trenucima učinili su da postane jedan od favorita navijača Seltika. Nakamura je 16. aprila 2008 godine ušao u istoriju škotskog fudbala pošto je postao prvi Japanac koji je postigao gol na derbiju između Seltika i Rendžersa. U 2007. Japanac dobija dva laskava priznanja, pošto je u dve kategorije izabran za klupskog igrača godine, prvo u izboru samog kluba, a potom i u izboru navijača. Sa Seltikom je osvojio tri škotske Premijer lige, dva Liga kupa i jedan Kup Škotske.

Usledila je kratka epizoda u španskim Espanjolu, sa kojim je Nakamura, prošlog leta, potpisao dvogodišnji ugovor. Međutim, u prvoj polovini sezone nije puno igrao, pošto je u većini slučajeva priliku dobijao sa klupe. Zbog toga je reprezentativac Japana 12. februara sporazumno raskinuo ugovor sa Espanjolom. Dve nedelje kasnije vratio se u ekipu Jokohame.

Posle trijumfa na Azijskom kupu 2000. činilo se da je Nakamura cementirao svoje mesto u nacionalnom timu, ali ga je tadašnji selektor Filip Trusije, posle teškog poraza od Francuske (5:0), odstranio iz tima. Novi poziv je dobio tek posle godinu dana, pred SP 2002, koje je na kraju, ipak, propustio zbog povrede kolena.

Dolaskom Zika na mesto selektora Nakamura se vraća u reprezentaciju. Igrao je na SP u Nemačkoj 2006, gde je postigao jedan gol.

Tokom kvalifikacija za Mundijal Nakamura je postigao tri pogotka i od njega se očekuje da u Južnoj Africi iskoristi svoje veliko iskustvo i pomogne svom timu da ostvari što bolji rezultat u duelima sa Holandijom, Danskom i Kamerunom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve