Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2010.

12:57

Andrej Aršavin, Rus koji neće utišavati protivničke navijače

Andrej Sergejevič Aršavin oduvao je deset svećica na torti kada je Zvezda postala prvak Evrope. Za reprezentaciju Rusije debitovao je maja 2002, najvažniji igrač postao je u kvalifikacijama za EP2008 kod Gusa Hidinka. Iako je zbog suspenzije morao da propusti prve dve utakmice na Evropskom prvenstvu Hidnik ga je poveo u Austriju i to se Rusiji ispaltilo jer je stigla do polufinala. U narednom kvalifiakcionom ciklus postaje kapiten Rusije, ali nažalost svih koji vole fudbal propustiće i treće Svetsko prvenstvo na kome je potencijalno mogao da učestvuje i veliko je pitanje da li će kao 34-godišnjak putovati u Brazil ako se Rusija plasira na XX prvenstvo sveta.

Izvor: Uroš Ž.

Autor:Uroš Ž.

Default images

Andrej se rodio 29. maja 1981. godine u Lenjingradu u radničkoj porodici, a otac Sergej se amaterski bavio fudbalom. Aršavin je kao dete preživeo tešku saobraćajnu nesreću, roditelji su mu se razveli kada je bio 12-godišnjak, a on je nastavio da živi sa mamom Tatjanom. Oženjen je Julijom i sa njom ima dvoje dece, zanimljivo je da je napisao i tri knjige.

Aršavin je prvi profesionalni ugovor potpisao sa Zenitom iz St.Petersburga, klubom čiji je dres nosio čitavu deceniju. Debitovao je protiv Bredforda u Intertoto kupu 2000. godine. Sedam godina kasnije osvaja prvi trofej u karijeri kada Zenit postaje prvak Rusije u sezoni u kojoj je Aršavin na 30 utakmica postigao 11 golova i imao isto toliko asistencija. Bio je igrač godine u Rusiji, a njegova sposobnost da odlično igra kao krilo, plejmejker i napadač donela mu je to priznanje. Andrej sa Zenitom osvaja UEFA kup 2008. godine, a u finalu protiv Glazgov Rendžersa proglašen je za igrača utakmice.

Dodatnu pažnju na sebe skrenuo je posle fantastično odigranog Evropskog prvenstva 2008. godine na kome je postizao golove u mečevima sa Švedskom i Holandijom. Veliki broj klubova želeo je da ga dovede bio je blizu Njukasla još pre EP, on je hteo u Barselonu, ali je problem bio skup ugovor koji je imao sa Zenitom. Ipak dolazi u London, u Arsenal poslednjeg dana prelaznog roka februara 2009. U Arsenalu zadužuje dres sa brojem 23, koji je pre njega nosio Sol Kempbel.

Iako visok samo 1.72m odlično se snašao u Premijer ligi i u polusezoni postigao 6 golova na 12 utakmica. Ostaće u istoriji fudbala zabeleženo da je dao 4 gola Liverpulu na Enfildu i u aprilu bio igrač meseca u Premijer ligi. Sa Arsenalom još nije uspeo da osvoji neki trofej, a u drugoj sezoni se ustalio u prvih 11 i postigao deset golova u prvenstvu , dok je u Ligi šampiona je postigao dva gola i imao sedam asistencija.

Za Rusiju je postigao 16 golova na 51 utakmici, a zanimljivo je da nije igrao u mlađim reprezentativnim selekcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve