Nova vest
Fudbal

Petak, 28.05.2010.

16:00

Suli Muntari, prva violina Milovana Rajevca

Reprezentacija Gane igraće na Svetskom prvenstvu u grupi D zajedno sa selekcijama Srbije, Australije i Nemačke, a selektor Milovan Rajevac najverovatnije neće moći da računa na najboljeg igrača ekipe Majkla Esijena koji je povređen. U njegovom odsustvu, prva zvezda ’crnih zvezda’ u Južnoj Africi biće fudbaler Intera Sulejman Ali Muntari.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Muntarijeve fudbalske sposobnosti prvi put su primećene na turnirima mlađih kategorija reprezentacije, dok je bio član ekipe ’Liberti’. Već sa 16 godina postao je standardni član selekcije do 20 godina, a na šampionatu sveta za mlade 2001. godine u Argentini Gana je osvojila drugo mesto. Posle tog turnira Muntari je odtišao na probu u Mančester junajted, ali iako je tamo oduševio trenere koji su ga gledali, nije potpisao za Junajted, već je otišao u Udineze.

Prvu sezonu u Udinama proveo je kao rezerva, a debitovao je 6. novembra protiv Milana. Ubrzo je postao standardni član prve postave ’zebri’, a Udine je napustio posle 125 nastupa, osam golova i pet godina provedenih u klubu. Sledeća stanica bio je Portsmut i Premijer liga ali, iako je odigrao dobru sezonu, Muntari je već posle godinu dana napustio ’pompeje’, pošto je stigao poziv iz Intera.

Inter i Mančini želeli su da dovedu Muntarija i 2007. godine, ali to se dogodilo tek godinu dana kasnije kada je na klupu ’crno-plavih’ seo Žoze Murinjo. Murinjo je želeo da dovede Frenka Lamparda, a nakon što je taj posao propao, Muntari je bio prvi izbor i Inter je za fudbalera iz Gane platio 16 miliona evra.

Muntari igra na sredini terana, veoma je dobar u kvarenju protivničke igre, a snalazi se i na poziciji levog krila, pošto je levonog. Ima sasvim dobar udarac sa distance i dosta dobar pregled igre.

Reprezentativnu karijeru počeo je na pomenutom šampionatu sveta za mlade 2001. godine kada je Gana u finalu izgubila od Argentine. Prvi nastup za seniorsku selekciju zabeležio je 2002. godine protiv Slovenije, i od tada je standardni član reprezentacije. 2004. Muntari je trebao da igra za Ganu na Olimpijskim Igrama u Atini, ali je zbog lošeg ponašanja vraćen kući. Međutim, nakon javnog izvinjenja Fudbalskom savezu, vratio se u nacionalni tim, i bio je učesnik kvalifikacija Svetskog prvenstva 2006. godine.

Odigrao je prva dva meča – poraz protiv Italije od 2:0 i pobeda protiv Češke od 2:0, a protiv Čeha je bio i strelac. Treću utakmicu protiv SAD propustio je zbog parnih kartona, a igrao je i u osmini finala koje je Gana izgubila od Brazila. Muntari je do sada odigrao 52 meča za nacionalni tim uz postignutih 15 golova, a najbolja izdanja od ovog fudbalera tak se očekuju...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve