Nova vest
Fudbal

Petak, 28.05.2010.

15:57

Jorgos Karagunis, vođa Helena

Grčki fudbal je u deceniji na zalasku doživeo svoje najblistavije momente, a momak koji je jedan od najzaslužnijih za to je Jorgos Karagunis koji će Grke predvoditi i na šampionatu sveta u Južnoj Africi.Jorgos Karagunis rođen je pre 33 godine u Pirgosu na Peloponezu. Član je atinskon Panatinaikosa u kojem je i počeo fudbalsku karijeru 1995. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Naredne dve sezone proveo je na ’kaljenju’ u Apolonu, a u PAO se vratio 1998. godine, i ostao je narednih pet sezona. Iako ’zeleni’ u tom periodu nisu osvojili grčki šampionat, ekipa je uvek bila u vrhu, a zapaženi rezultati pravljeni su i u Kupu UEFA i Ligi šampiona. Karagunis je postigao neke veoma važne golove za svoj tim, a sigurno će ostati upamćen onaj koji je postigao iz slobodnog udarca protiv Mančester junajteda na Old Trafordu.

Leta 2003. godine, nakon sjajnih idanja u grčkom fudbalu, potpisao je za milanski Inter. U prvoj sezoni je odigrao veoma važnu ulogu, ali je posle dve godine u Italiji i osvojenog Kupa, bilo vreme za nastavak karijere u nekom drugom klubu. 2005. potpisao je za Benfiku, što je značilo da će igrati na stadionu ’Da Luš’ (stadion svetlosti), mestu gde je Grčka pobedila Portugal u finalu Evropskog prvenstva 2004. godine. Karagunisova prva sezona u Portugalu je bila teška, nije bio standardan član prve postave, ali se godinu dana kasnije sve promenilo. Ekipu je preuzeo trener Fernando Santoš koji je Karagunisa poznavao iz Panatinaikosa, i grčki fudbaler je odigrao odličnu sezonu.

Međutim, taman kada se ustalio u ekipi, ponovo je promenio klub, i vratio se u matični Panatinaikos. Navodno, najzaslužnija za tu odluku bila je Karagnisova porodica koja se nije navikla na život u Lisabonu. Za PAO je prvo potpisao trogodišnji ugovor, koji je zatim produžio do 2013. uz izjavu da tu želi i da završi karijeru. U sezoni koja je iza nas, Karagunis je sa kapitenskom trakom predvodio PAO do prve titule u Grčkoj posle šest godina.

Reprezentativnu karijeru Karagunis je počeo 1998. kada je sa kapitenskom trakom predvodio mladu reprezentaciju do finala Evropskog prvenstva gde su poraženi od Španije sa 1:0. Nakon toga, ubrzo je postao standardni član seniorske reprezentacije za koju je do sada nastupio 91 put. Vrhunac je svakako doživeo 2004. godine kada je Grčka osvojila prvenstvo Evrope pobedivši u finalu Portigal. Karagunis je na tom šampionatu bio strelac prvog gola, u pobedi nad domaćinom na startu od 2:1.

Nakon nastupa u kvalifikacijama za SP 2006. Kupa Konfederacija godinu dana ranije, i Evropskog prvenstva 2008. godine, Karagunis je kao kapiten predvodio Grke i do plasmana na završnicu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Da li je moguće ponoviti čudo iz 2004. godine? Karagunis sigurno veruje u to...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve