1. jun 2010. | 16:29 | Uroš Ž.

Bernard Parker, tek treba da ispuni očekivanja

Bernard Parker je rođen 16. marta 1986. godine u Boksburgu u Južnoj Africi. Kao dečak trenirao je nekoliko sportova, a pored fudbala podjednak uspešan bio je i u plivanju. U svojoj zemlji igrao je za jedan klub koji je u period od četiri godine tri puta menjao naziv i vlasničku strukturu, kao i stadion na kome je igrao. Selektor Bafane Bafane Karlos Periera ima velika očekivanja i nadanja od Parkera na predstojećem Mundijalu.

Parker je kao 18-godišnjak potpisao svoj prvi profesionalni ugovor za Helenik junajted u poslednjoj godini postojanja tog kluba. Klub su 50-ih godina osnovali grčki emigranti u Kejptaunu i od amaterskog nivoa klub je postao profesionalan, a njegove utakmice bile su veoma posećene. Grčki vlasnici prodaju klub 2004. godine i on menja naziv u Benoni Premijer Junajted i seli se u grad Benoni. U prvoj sezoni Parker je igrao na 16 utakmica, ali nije postigao gol.

Južnoafrikanac se podjednako dobro snalazi na nekoliko pozicija u timu, ali je uvek okrenut ka ofanzivnim zadacima. Igra na pozicijama ofanzivnog veznog igrača, polušpica i klasičnog napadača. Kada se zajedno sa svojim klub preselio u Benoni Parker je postao standardan prvotimac i za dve sezone je na 58 utakmica postigao 14 golova. Klub u kome je igrao ponovo menja vlasnike i naziv. Benoni Premijer Junajted kupuju Šveđani (među njima i Sven Goran Erikson) i premeštaju ga u KvaZulu-Natal i daju mu novo ime, Tanda Rojal Zulu. Parker još dve godine ostaje u svojoj zemlji, a u poslednjoj sezoni je bio jedan od najboljih igrača u ligi i istovremeno najbolji strelac.

Zajedno sa Ganijecem Avalom Isahom koji je igrao za rivalski AvaZulu kao veliki pojačanje dolazi u Beograd, u Crvenu zvezdu u januaru 2009. godine, ali kao pozajmljne igrač. Parker je u Zvezdi na 19 utakmica postigao 7 golova, ali su samo nekoliko meseci po njegovom dolasku u Beograd počele speklucaije o nejogovm nezadovoljstvu zbog finansijskih problema u kojima se Zvezda nalazila.

Bez dogovora sa Crvenom zvezdom Parker odlazi u Holadniju i potpisuje ugovor sa Tventeom. Zvezda se žalila disciplinskoj komisiji UEFA, ali proces nije u potpunosti bio jasan, a Parker je i pored povremenih suspenzija odigrao 19 utakmica i postigao 2 gola. Sa Tventeom je ove sezone osvojio i titulu prvaka Holandije i potpisao četvorogodišnji ugovor. Jedan je od sedmorice fudbalera JAR koji igraju u Evropi, svi ostali igraju za domaće klubove.

Za reprezentaciju svoje zemlje debitovao je 2007. godine i do sada je 25 puta oblačio dres Bafane Bafane. Golove je uglavnom postizao na prijateljskim utakmicama jer njegova reprezentacija kao domaćin Svetksog kupa nije učestvovala u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Parker je bio dvostruki strelac u meču sa Novim Zelandom na Kupu konfederacija održanom u Južnoj Africi jula 2009. godine.


Kojo Kvadvo Asamoa je mlada fudbalska nada Gane. Rođen 9. septembra 1988. jedan je od najmlađih igrača

Postojeći komentari (8) | Pošaljite komentar

Rafik Hališ biće sa 23 godine na predstojećem Svetskom prvenstvu najmlađi prvotimac Alžira. Hališ je

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

U nedavno završenoj Bundesligi Bajer iz Leverkuzena je dugo držao lidersku poziciju a jedan od najzaslužnijih

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Eljero Elia, talentovani krilni napadač od koga se očekuje da jednog dana zameni Robena u Holandskoj

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar

Ris Vilijams je rođen 14. jula 1988. godine u Pertu, gde je, kao junior lokalnog kluba ECU Džundalap,

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Kristofer ’Kris’ Vud biće jedan od najmlađih učesnika predstojećeg Mundijala u Južnoj Africi.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Đerar Pike Bernabeu, Katalonac, rođen, naravno, u Barseloni 2. februara 1987. godine najmlađi je centralni

Postojeći komentari (4) | Pošaljite komentar

Mladi slovenački fudbaler Rene Krhin rođen je u Mariboru 21. maja 1990. godine. Fudbal je počeo da trenira

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Valon Behrami rođen je 19. aprila 1985. godine u Kosovskoj (tada Titovoj) Mitrovici u SFR Jugoslaviji.

Postojeći komentari (10) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 3 sledeca idi na stranu
četvrtak 30. mart 2023.

VESTI

Grupa D
1.  Nemačka 5:1 6
2.  Gana 2:2 4
3.  Australija 3:6 4
4.  Srbija 2:3 3

INTERVJU

Šakira: "Navijaću za Špance" Šakira Isabel Mebarak Ripol, kolumbijska pevačica i tvorac zvanične pesme Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. ... Dalje

MLADI ASOVI

Kvadvo Asamoa, "crna zvezda" koja tek treba da zasija Kojo Kvadvo Asamoa je mlada fudbalska nada Gane. Rođen 9. septembra 1988. jedan je od najmlađih igrača koji su ... Dalje

Blog B92

I, na koga je sada red? Nekako je neumesno, neprihvatljivo i skoro-pa-opasno pričati o tome ko za koga navija dok reprezentacija zemlje u ... Dalje


Život - nauka

Jednačina Mundijala Evo jedne situacije. Izvodi se slobodan udarac u blizini linije šesnaesterca, strelac silovito zahvata loptu ... Dalje