Nova vest
Fudbal

Subota, 05.06.2010.

15:38

Švedska 1958, Pele Osvajač i ubedljivi Brazil

Brazil je petostruki prvak sveta, prva titula je osvojena 1958. godine u Švedskoj. Brazilcima prva titula nije bila i poslednja, ali je prvi trijumf južnoameričke selekcije u Evropi jedini do sad, a Evropljani nikada nisu doneli trofej sa nekog drugog kontinenta. Ključni čovek za pobedu Brazila bio je sedamnaestogodišnji Edson Arantes di Nasimento Pele, momak koji je u polufinalu postigao tri, a u finalu dva gola. Istorija fudbala pamti i Pelea i francuskog napadača Žista Fontena, koji je postigao čak 13 golova i do danas je najbolji strelac na jednoj završnici svetskog prvenstva. Te 1958. godine promenila se i mapa fudbalskog sveta. Do završnice nisu stigli Italijani i Urugvajci, eliminisane su i selekcije Španije, Švajcarske, Holandije, a debitovale su dve selekcije sa Ostrva, Severna Irska i Vels, kao i reprezentacija Sovjetskog Saveza.

Izvor: B92

Autor:B92

Švedska 1958, Pele Osvajač i ubedljivi Brazil
Getty Images

Brazilcima prva titula nije bila i poslednja, ali je prvi trijumf južnoameričke selekcije u Evropi jedini do sad, a Evropljani do 2010. nikada nisu doneli trofej sa nekog drugog kontinenta.

Ključni čovek za pobedu Brazila bio je sedamnaestogodišnji Edson Arantes di Nasimento Pele, momak koji je u polufinalu postigao tri, a u finalu dva gola.

Istorija fudbala pamti i Pelea i francuskog napadača Žista Fontena, koji je postigao čak 13 golova i do danas je najbolji strelac na jednoj završnici svetskog prvenstva. Te 1958. godine promenila se i mapa fudbalskog sveta. Do završnice nisu stigli Italijani i Urugvajci, eliminisane su i selekcije Španije, Švajcarske, Holandije, a debitovale su dve selekcije sa Ostrva, Severna Irska i Vels, kao i reprezentacija Sovjetskog Saveza.

Dolazak Iraca i Velšana uz prisustvo Škota i Engleza, takođe je presedan. Nikada više sve četiri ostrvske selekcije nisu bile učesnici završnice. Pobednici grupa bile su selekcije Zapadne Nemačke, Brazila, Švedske i Francuske, a u četvrtfinalu se našla i reprezentacija Jugoslavije. Englezi su eliminisani još u grupi, ali je jedan od razloga za takav neuspeh bila i činjenica da je u februaru te godine u avionskoj nesreći poginulo osam fudbalera Mančester junajteda, od toga nekoliko članova nacionalnog tima.

'Plavi' su u kvalifikacijama bili bolji od Grka i Rumuna, na šampionatu su igrali nerešeno sa selekcijama Paragvaja i Škotske, ali i pobedili odlične Francuze. Kraj je došao u duelu sa Nemcima, ponovo, za razliku od 1954. godine tada je odlučio jedan gol rivala.

Francuzi su rutinski pobedili Severnu Irsku, Šveđani Austrijance, a Brazil jedva reprezentaciju Velsa. Pele je godinama pričao da mu je gol koji je postigao u toj utakmici najmiliji.

U polufinalnim mečevima viđen je spektakularan fudbal. Šveđani su igrali sa Nemcima, prvi veliki problem bio je šta raditi sa nemačkim navijačima za koje su domaćini zaboravili da ostave ulaznice. Nađeno je rešenje – pasoš na uvid plus osam nemačkih maraka i 1.000 'vanrednih' navijača našlo se na tribinama. Na terenu je viđena tuča, izvesni mađarski sudija Žolt nije se snašao, a Šveđani jesu. Pobedili su sa 3:1 i nastavili tradiciju da domaćini šampionata igraju bolje nego što se od njih očekuje.

Kada je Brazil pobedio Francusku biloje jasno da će posle Urugvaja, Italije i Zapadne Nemačke na listu osvajača Svetskog prvenstva biti upisano još jedno ime. Prethodno je u polufinalu Brazil pobedio Francusku lakše nego što se očekivalo. Iako u kasniji prvaci sveta u toj utakmici prvi put primili gol, raspoloženi Pele, uz sjajne Vavu i Garinču ponižavali su odbranu Francuza za konačih 5:2.

Finale na stadionu Rosunda posmatralo je 50.000 ljudi, a nadu većini prisutnih da je iznenađenje moguće stvorili su tadašnji igrači Milana Lidholm i Gren. Šveđani su rano poveli, ali su Brazilci posle primljenog gola odigrali sjajno i ponovili rezultat iz polufinala. I Šveđani su završili na 2:5.

Osnivač Svetskog prvenstva Žil Rime umro je 1956. godine, pa nije dočekao da preda pehar i pobedniku šestog prvenstva sveta. Prvi put trofej je otišao u Brazil. Prvake sveta vodio je Moreira. U finalu su igrali Žilmar, D. Santos, N. Santos, Zito, Belini, Orlando, Garinča, Didi, Vava, Pele, Zagalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve