Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 21.06.2010.

18:58

Aleksandar Luković: "Ekipa ima jak karakter"

Srbiji treba pobeda protiv Australije za plasman u osminu finala Svetskog prvenstva. "Beli orlovi" imaju po pobedu i poraz, ali ono što je obeležilo prvo učešće Srbije na Mundijalu kao samostalne zemlje jeste poraz na startu turnira od Gane. Jedan od tragičara tog meča bio je Aleksandar Luković koji je isključen zbog dva žuta kartona.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Kako si doživeo meč sa Nemcima, na kome nisi mogao da igraš?

“Bilo je teško, prestajao sam celu utakmicu. Najbitnija je pobeda, ali je sigurno bilo teže gledati nego biti na terenu”.

Kad je bilo najteže?

“Sigurno kad je dosuđen penal. Imali smo igrača više, ali oni su bili bolji u tim trenucima. Svakako nije bilo svejedno i ubeđen sam da je to bio prelomni trenutak utakmice”.

Kako ocenjuješ igre Srbije na Svetskom prvenstvu?

“Siguro je da ima mesta za napredak, da može puno bolje, ali ne treba zaboraviti da smo dobili Nemačku, jednu od najkvalitetnijih reprezentacija, što je najbitnije. Nadam se da ćemo pokazati da možemo igrati bolje već u sredu”.

Da li je ta pobeda praćena euforijom u zemlji dovoljna da se ekipa podigne i odigra u pravom svetlu i sledeći meč?

“Sami znamo šta je ulog sada. Nema potrebe dodatno nas motivisati. Znamo šta utakmica sa Australijom nosi i najbitnije je da sami krojimo svoju sudbinu i da sve zavisi od nas. Nadam se da ovu šansu nećemo propustiti”.

Kako ti deluju Australijanci?

“U obe utakmice su veći deo vremena igrali s desetoricom, ali su mi bolje izgledali protiv Gane. Sigurno je da ih ne treba potceniti, jer koliko god zvučalo nedostižno i oni traže svoju šansu. Treba maksimalno ozbiljno i hladne glave ući u utakmicu pa se nadam da ćemo se na kraju radovati”.

Koliko je opterećenje vašim saigračima igranje pod pretnjom parnog žutog kartona?

“Niko ne razmišlja o tome jer svi hoćemo da damo maksimum kako bismo utakmicu odradili što bolje. Ne smatram da je to opterećenje jer je najbitnije da tim ostvari dobar rezultat, a ova reprezentacija ima 23 kvalitetna igrača i svako će odraditi svoj deo posla najbolje što ume ako dobije priliku”.

Australijanci će biti oslabljeni, kolika je tu naša prednost?

“Faliće im dosta Kjuel i Mur, jedni od najboljih igrača u njihovoj reprezentaciji, ali sigurno je da i oni imaju adekvatne zamene. Ne smatram da je to naša prednost, ali videćemo to najbolje na utakmici. Najbitnije je da mi odigramo kako možemo i smatram da će to biti dovoljno za pobedu”.

Razmišljate li o drugoj utakmici?

“To bi sigurno bilo pogrešno. Nama je najbitnije da dobijemo naš meč, a šta će biti na drugom meču je manje bitno”.

Kažu da ekipa koja prebrodi poraz na startu daleko dogura.

“Nije bilo lako da se vadiš protiv Nemačke. Pokazali smo da ekipa ima jak karakter jer dobiti Nemce posle prve utakmice kad su nas svi otpisali nije nimalo lako. Sada to treba da potvrdimo pobedom protiv Australije i plasmanom u drugi krug, što je bio naš cilj pre dolaska u Južnu Afriku”.

Kako komentarišete dosadašnji tok Svetskog prvenstva?

“Ovo SP je dosta ujednačeno, sve utakmice su veoma tvrde s malo golova. Oni timovi koji su smatrani autsajderima su pokazali da znaju da igraju fudbal. Najbolje se videlo na meču Italija - Novi Zeland, gde su se svetski prvaci dosta mučili. To je dobro za fudbal, daje dodatnu draž. Malo je dosadno i ljudi su naviknuti da na svakom Mundijalu gledaju jedne te iste reprezentacije u završnici. Sigurno bi bilo dobro za fudbal da se u drugom krugu nađe što više timova za koje niko nije smatrao da mogu da dođu dotle”.

Kakav je osećaj biti u društvu svetskih zvezda poput Kake i Klozea, koji su poput tebe dobili crveni karton na SP?

“To nije baš za pohvalu, iskreno da kažem. Inače, ovo mi je prvi crveni karton u karijeri i sigurno da mi je teško palo. Međutim, to je fudbal, možda sam naivno dobio ta dva žuta kartona, ali sigurno je da ću izvući pouku iz toga. Primetio sam da ovde sudije imaju rigorozniji kriterijum, ali to je tako, svi su ga prihvatili, pa moramo i mi”.

Koga biste želeli u osmini finala?

“Nemojte to, molim vas, da me pitate. Stvarno ne razmišljam o tome. Nama je najbitnije da utakmica sa Australijom prođe kako treba, a kad si već došao ovde moraš da računaš da ćeš igrati protiv jakih reprezentacija. Najbitnije je da prođemo, a ko bude došao u osmini finala je stvarno nebitno”.

Hoćete li igrati vezanih ruku na leđima zbog penala koji su nam suđeni?

“Nećemo, ali ćemo sigurno obratiti pažnju na to. To je koincidencija da dva praktično identična penala budu suđena protiv nas, ali eto, to je fudbal i nadam se da nam se to više neće ponoviti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve