Polokvane15. jun 2010. | 06:39 | LB

Polokvane

Polokvane se nalazi u središnjem delu najsevernije južnoafričke provincije Limpopo, koja se graniči sa Bocvanom, Zimbabveom i Mozambikom. Polokvane je ne samo prestonica, već i ekonomski i kulturni centar te regije, koji u poslednje vreme privlači veliki broj investitora.

To je živopisan grad koji krasi velika kulturna raznovrsnost. U provinciji Limpopo raste i najveće drveće u Africi, takozvano ‘prevrnuto drveće’ (Baobab).

Grad Polokvane (sigurno mesto) u prošlosti se zvao Pitersburg, po Generalu Petrusu Jakobusu Žubertu, vođi holandskih doseljenika. Grad se nalazi na 1.310 metara nadmorske visine i ima populaciju od 508.272 stanovnika.

U okolini grada vidljivi su brojni tragovi naroda koji su u prošlosti naseljavali te prostore. U gradskom muzeju Polokvane može se videti zanimljiva postavka o istoriji samog mesta i njegovim žiteljima. Tu se mogu videti predmeti iz kamenog i gvozdenog doba. Turisti, takođe, imaju mogućnost da kroz avanturističke izlete, džipovima ili peške, obiđu rezervat Polokvane.

Polokvane je bio veoma aktivno mesto još od kamenog doba, a stvari se, u tom smislu, nisu mnogo promenile ni sa dolaskom evropskih kolonista.

Posebnu turističku atrakciju predstavlja naselje staro oko 2.000 godina, koje se nalazi na ušću reka Limpopo i Saše, na tromeđi Južne Afrike, Zimbabvea i Bocvane.

Profesionalni fudbal je stigao u Polokvane 1995. godine, kada je ekipa Real Roversa ušla u Premijer ligu. Nakon toga, još dva tima iz Limpopo provincije su igrala u elitnom društvu - Dajnamos i Black Leopards, ali su se obe ekipe u međuvremenu preselile u niži rang takmičenja.

Klima je tropska, sa zimskim temperaturama od 4 do 20 stepeni, dok leti varira između 16 i 28 stepeni.


ponedeljak 27. mart 2023.

Izaberite grad

Izaberite stadion

VESTI

Grupa D
1.  Nemačka 5:1 6
2.  Gana 2:2 4
3.  Australija 3:6 4
4.  Srbija 2:3 3

INTERVJU

Šakira: "Navijaću za Špance" Šakira Isabel Mebarak Ripol, kolumbijska pevačica i tvorac zvanične pesme Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. ... Dalje

MLADI ASOVI

Kvadvo Asamoa, "crna zvezda" koja tek treba da zasija Kojo Kvadvo Asamoa je mlada fudbalska nada Gane. Rođen 9. septembra 1988. jedan je od najmlađih igrača koji su ... Dalje

Blog B92

I, na koga je sada red? Nekako je neumesno, neprihvatljivo i skoro-pa-opasno pričati o tome ko za koga navija dok reprezentacija zemlje u ... Dalje


Život - nauka

Jednačina Mundijala Evo jedne situacije. Izvodi se slobodan udarac u blizini linije šesnaesterca, strelac silovito zahvata loptu ... Dalje