Johanezburg12. jun 2010. | 20:57 | LB

Johanezburg

Johanezburg se nalazi u severnoistočnom delu Južne Afrike u regiji Hajveld, a poznat je i pod nazivom ‘grad zlata’. Johanezburg je glavni ekonomski centar Južne Afrike. U tom gradu, takođe, igraju i dva najpopularnija fudbalska kluba u zemlji – Kajzer Čifs i Orlando Pajrats.

Bez obzira na činjenicu da je Johanezburg veliki ekonomski i industrijski centar, grad je veoma bogat zelenilom i sa 2.328 parkova predstavlja svojevrsnu ‘urbanu šumu’.

Johanezburg je, kroz istoriju, postao u pravom smislu reči afrički grad, koji naseljavaju ljudi iz svih delova 'crnog kontinenta', kao i doseljenici iz Evrope, Indije i Kine. Bez obzira na to odakle su došli oni su svi međusobno nazivaju Joburgerima.

Johanezburg se nalazi na nadmorskoj visini od 1.753 m i ima populaciju od 3,2 miliona stanovnika. Stari naziv Johanezburga je eGoli što na jeziku Sitsvana znači mesto gde se nalazi zlato. Izgled te regije, koja je naseljena još od kamenog doba, drastično se promenio dolaskom kopača zlata iz Australije . U periodu zlatne groznice, 1886. godine, Johanezburg dobija status grada.

Tokom borbe protiv Aparthejda Grad je postao i politički centar, a u Sovetu je 1955. godine potpisana Povelja o slobodi, koja svim ljudima garantuje jednaka prava i koja je predstavljala nacrt današnjeg Ustava Južne Afrike.

Johanezbug je fudbalska prestonica Južne Afrike. Većina profesionalnih klubova se nalazi iz samog grada ili njegove okoline – Kajzer Čifs, Orlando Pajrats, Džomo Kosmos, Bid Vet Vits i Moroka Svalous. Duel dva najpopularnija kluba Kajzer Čifsa i Orlando Pajratsa, poznat je kao derbi Soveta, i to je najveća utakmica u Južnoj Africi.

Klimu karakteriše pretežno suvo zimsko vreme sa temperaturama koje se kreću od 16 do 24 stepena, dok leti prosečna temperatura prelazi 30 stepeni. Tokom letnjeg perioda česti su popodnevni pljuskovi sa grmljavinom.


nedelja 3. mart 2024.

Izaberite grad

Izaberite stadion

VESTI

Grupa D
1.  Nemačka 5:1 6
2.  Gana 2:2 4
3.  Australija 3:6 4
4.  Srbija 2:3 3

INTERVJU

Šakira: "Navijaću za Špance" Šakira Isabel Mebarak Ripol, kolumbijska pevačica i tvorac zvanične pesme Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. ... Dalje

MLADI ASOVI

Kvadvo Asamoa, "crna zvezda" koja tek treba da zasija Kojo Kvadvo Asamoa je mlada fudbalska nada Gane. Rođen 9. septembra 1988. jedan je od najmlađih igrača koji su ... Dalje

Blog B92

I, na koga je sada red? Nekako je neumesno, neprihvatljivo i skoro-pa-opasno pričati o tome ko za koga navija dok reprezentacija zemlje u ... Dalje


Život - nauka

Jednačina Mundijala Evo jedne situacije. Izvodi se slobodan udarac u blizini linije šesnaesterca, strelac silovito zahvata loptu ... Dalje