8. jun 2010. | 16:57

Danska

Danska na Svetskom prvenstvu 2010. igra u grupi E, sa selekcijama Holandije, Kameruna i Japana.

Danska je prva kontinentalna evropska država koja se ozbiljno pozabavila fudbalom, a posle decenija na margini nacionalni tim te nordijske zemlje vratio se u vrh sredinom osamdesetih.

Najveći uspeh u istoriji danskog fudbala postignut je pod kontroverznim okolnostima – titulu prvaka Evrope 1992. crveno-beli su osvojili pošto ih je UEFA naknadno uvrstila u sastav turnira, umesto pobednika kvalifikacija SFR Jugoslavije.

Najstarija evropska monarhija, sa najstarijom zastavom na svetu, prikladno je dom prvog nacionalnog fudbalskog saveza sa ove strane Lamanša – Danski fudbalski savez (DBU) osnovan je 1889. godine. Sve do kraja Prvog svetskog rata Danska je bila istinska sila – na dva uzastopna olimpijska turnira oni su osvajali srebra, iza Velike Britanije, a dvocifrene pobede beležili su nad Nemcima, Rusima i Francuzima.

Onda je dvadesetih profesionalizam stigao u evropski fudbal, a DBU je odbio da u selekciju poziva profesionalne igrače, čime je počelo višedecenijsko životarenje nacionalnog tima, uprkos konstantnoj produkciji kvalitetnih fudbalera. Šezdesete su donele dva dobra rezultata (srebro na OI u Rimu iza SFRJ, pa polufinale EP četiri godine kasnije), ali je tek ukidanje suludog pravila o amaterizmu tokom sedamdesetih postavilo osnovu za novi put Danaca ka vrhu.

Predvođeni nemačkim selektorom Sepom Pjontekom, oni su 1984. bili polufinalisti EP (potukavši Jugoslaviju u grupi 5:0), dve godine kasnije su silovito prošli grupu na SP (2:0 protiv Nemačke, 6:1 protiv Urugvaja), ali su ih oba puta zaustavljali Španci. Kada je na EP 1988. Španija ponovo došla na red i pobedila, obe ekipe su već znale da će kući posle prve faze.

Usledila su tri kvalifikaciona ciklusa završena neuspehom, ali je srednji od njih, onaj za EP 1992, preinačen zbog raspada SFRJ i sankcija protiv SR Jugoslavije. Legenda kaže da je Rihard Meler Nilsen igrače skupljao sa plaža, prva zvezda Mihael Laudrup nije htela ni da dođe (u znak solidarnosti sa Jugoslovenima), ali su oni koji su stigli napravili čudo – izbacili su u grupi Engleze i Francuze, u polufinalu prvake Evrope Holanđane, a u finalu pregazili svetske šampione Nemce. Tim koji su predvodili Piter Šmajhel, Brajan Laudrup i Fleming Poulsen šokirao je fudbalski svet, a titulu će osvojiti i na Kupu konfederacija 1995.

Od 1996. do 2004. Danska je vezala pet velikih takmičenja, a najveći uspeh ostvarila je u Francuskoj ’98, kada ih je Brazil jedva izbacio u četvrtfinalu. Dva puta su lako prolazili grupu i još lakše gubili sledeći meč (SP 2002, EP 2004, i Englezi i Česi dobili po 3:0), a na preostala dva akmičenja su ispadali u grupi. Posle dva neuspešna ciklusa, ovog puta su odlično prošli kroz veoma tešku grupu, ostavivši iza sebe Portugal, Švedsku i Mađarsku.


petak 1. decembar 2023.

IZABERITE REPREZENTACIJU

VESTI

Grupa D
1.  Nemačka 5:1 6
2.  Gana 2:2 4
3.  Australija 3:6 4
4.  Srbija 2:3 3

INTERVJU

Šakira: "Navijaću za Špance" Šakira Isabel Mebarak Ripol, kolumbijska pevačica i tvorac zvanične pesme Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. ... Dalje

MLADI ASOVI

Kvadvo Asamoa, "crna zvezda" koja tek treba da zasija Kojo Kvadvo Asamoa je mlada fudbalska nada Gane. Rođen 9. septembra 1988. jedan je od najmlađih igrača koji su ... Dalje

Blog B92

I, na koga je sada red? Nekako je neumesno, neprihvatljivo i skoro-pa-opasno pričati o tome ko za koga navija dok reprezentacija zemlje u ... Dalje


Život - nauka

Jednačina Mundijala Evo jedne situacije. Izvodi se slobodan udarac u blizini linije šesnaesterca, strelac silovito zahvata loptu ... Dalje