Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 03.02.2014.

16:18

Kros-kantri prijatelji – Kenijac i Norvežanin

Kenija je poznata po dobrim atletičarima, malo je onih koji se u Africi bave zimskim sportovima, a za tako nešto sasvim slučajno odlučio se Filip Boa. I dok se Zimbabve i Togo pripremaju za debi na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, prvi zimski olimpijac iz Kenije, priseća se neočekivanog prijateljstva koje ga je pretvorilo u najpopularnijeg zimskog sportistu u Africi.

Izvor: Maja Nikolić

Autor:Maja Nikolić

Default images

Filip Boa je prvi put stao na skije za Igrama 1998. u Naganu, samo dve godine pošto je prvi put u životu video sneg. Rođen je zapadnoj Keniji, u porodici koja se bavila stočarstvom, u zemlji najpoznatijih sprintera. Kompanija Najki je jednog dana došla u tu zemlju tražeći trkača koji bi počeo da trenira skijaško trčanje.

U prvom momentu to je bio izazov zbog toga što nikad nisam osetio hladno vreme u svom životu“, priseća se Boa svog prvog putovanja u Finsku, „Čak je i obuvanje skija bilo veoma teško. Ali posle nekog vremena sam uspeo da se prilagodim“.

Mnogi su govorili da ga je Najki angažovao kao marketinški trik, ali je Kenijac brzo uspeo da savlada taj sport i kvalifikuje se Olimpijske igre u disciplini 10 kilometara pojedinačno. Boa se tamo susreo sa jednim od najuspešnijih kros’kantri skijaša i norveškom legendom Bjornom Delijem.

Ceo norveški tim je čuo za ovog momka iz Afrike koji je rešio da se takmiči. Mislili smo da je to veoma zanimljivo, pa smo jedva čekali da vidimo hoće li uspeti“, rekao je Deli.

Velika kiša prethodila je početku trke. Boa nije navikao da skija po mokrom snegu i sa tim je imao dosta problema.

Pao sam mnogo puta. Tokom penjanja skije su skupljale sneg. Osećao sam se kao da sam nosio veoma teške cipele“, rekao je Boa.

Deli je očekivao trijumfovao i postao prvi muškarac koji je osvojio šest medalja na Zimskim olimpijskih igara. Ali, umesto da odmah ode na ceremoniju dodele medalja, sačekao je da i poslednji takmičar završi trku. To je bio Filip Boa.

Na razglasu smo čuli da je blizu cilja, bio sam veoma impresioniran da će u takvim uslovima uspeti da završi trku i hteo sam da sačekam hrabrog skijaša, Afrikanca“, rekao je Deli.

Boa je rekao da je publika podivljala kada je ušao na stadion i rekao da se seća da je tada dobio napad energije.

Skandirali su: ’napred Kenija, napred Filipe’. Izgledalo je kao da sam osvojio medalju, iako sam bio poslednji“, rekao je Boa.

Kroz cilj je prošao 20 minuta posle Delija i bio je oduševljen norveškom zvezdom.

Trener mi je pričao o njemu, video sam ga i na televiziji i nisam mogao da verujem da me je čekao“, istakao je Boa.



Dvojica skijaša imaju različite verzije šta se dogodilo posle. Kenijac je istakao da se odmah zahvalio Deliju.

Boa je rekao: ’Pobediću te u Solt Lejku’, bio sam zaprepašćen. To je bio veoma zabavan komentar“, rekao je Deli.

Gest norveškog sportiste bila je svetska vest. Kada se Boa vratio u Keniju bio je velika zvezda. Fanovi su ga dočekali na aerodromu u Najrobiju i dopratili ga do kuće, plešući i pevajući celim putem.

Objašnjavao sam im da sam bio poslednji na trci. Ali oni su bili toliko ponosni i govorili su mi da je trebalo je da kažem da sam šampion, jer tamo nije bilo drugih Kenijaca, tako da sam za njih pobednik“, kaže Boa, koji se kvalifikovao i za Igre u Solt Lejk Sitiju. Nije imao priliku da pobedi Delija koji se oporavljao od povrede.

Boa se takmičio do 2011, a finansirao se od prodaje porodičnih krava i sponzorskih ugovora. On nije prvi tamnoputi Afrikanac koji se takmičio na Zimskim igrama. To je skijaš Senegalac Lamine Gaj, koji se prvi put takmičio 1984. godine.

Nekoliko nedelja posle Igara, Boa je svom sinu dao ime po norveškoj legendi. Deli Boa sada ima 16 godina, a svog imenjaka je posetio nekoliko puta. Trenirao ga je Deli senoir, pa se svi pitaju hoće li nastaviti očevim stopama.

Ne verujem da će se baviti kros-kantrijem, ali sam siguran da će biti dobar čovek“, rekao je norveški sportista.

Dvojica skijaša su završili karijere, ali su nastavili zajedno da učestvuju u humanitarnim takmičenjima u Norveškoj, a trenirali su i na Grenlandu.

Mislim da je to najhladnije mesto na kom je Filip bio. Posle samo nekoliko minuta na skijama utrčao je unutra i sakrio se ispod ćebeta gde je proveo veći deo vremena“, kaže Deli koji još nije posetio svog prijatelja u Keniji, ali se Boa nada da će to učiniti jednog dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

29 d

U fokusu

Vidi sve