Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 02.02.2014.

14:06

Koje sve zemlje debituju na Igrama u Sočiju?

Zimske olimpijske igre u Sočiju biće po pitanju učesnika najbrojnije do sada, pošto će na njima učestvovati blizu 90 zemalja. Sedam država trebalo bi da debituje na Zimskim olimpijskim igrama, a njihovi sportisti imaju veoma zanimljive priče. Te zemlje su: Dominikanska republika, Malta, Paragvaj, Togo, Istočni Timor, Tonga i Zimbabve, i evo njihovih priča.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Dominika

U pitanju je ostrvo u Karipskom moru, koje se nalazi oko 1.100 kilometara od obale Venecuele, a ima oko 70.000 stanovnika. Nalazi se u tropskoj klimi, a temperature zimi padaju tek do 15 stepeni, što tu zemlju ne čini idealnom za zimske sportove.

Međutim, na Igrama u Sočiju Dominikansku republiku će predstavljati supružnici Anđelika i Gari di Silvestri, koji će se takmičiti u skijaškom trčanju na 15, odnosno deset kilometara.

Njih dvoje su od 2005. godine išli na ski kampove u Oregonu, a njihov trener Džej Di Dauning će biti vođa misije.

47-godišnji Gari se bavio američkim fudbalom i rvanjem dok je pohađao srednju školu u Njujorku, a potom je diplomirao na Džordžtaunu, pre nego što je završio masters na Kolumbiji. Radio je u londonskim bankama i tako se obogatio, a kada se povukao posvetio se skijaškom trčanju.

Malta

Ostrvo u Sredozemnom moru svakog dana tokom decembra ima bar pet sati sunca, što znači da je teško tamo baviti se skijanjem. Populacija od 450.000 ljudi ne uključuje i Elizu Pelegrin, ali je njen pradeda rođen na Malti i to ju je nateralo da zatraži državljanstvo te zemlje u pohodu na ostvarenje olimpijskih snova.

Njen pradeda se preselio u Francusku zbog posla, a 22-godišnja skijašica je tamo rođena. Pelegrinova je prvi put posetila Maltu 2012. godine i prvi put se za svoju novu zemlju takmičila na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Šladmingu, gde je bila 67. u veleslalomu i 69. u slalomu.

Uzbuđena sam i ponosna što ću predstavljati Maltu. Moji koreni su iz te zemlje i to mi je veoma važno“, rekla je Pelegrinova pred svoj međunarodni debi.

Paragvaj

Tropska klima u Paragvaju dovele su do toga da ta zemlja nema predstavnika na Zimskim olimpijskim igrama sve do Sočija. Džulija Marino je rođena u Paragvaju, ali ju je usvojila američka porodica kada je imala šest meseci i od tada je živela u Virdžiniji.

Marinova, koja će se takmičiti u akrobatskom skijanju, posetila je svoje rodno mesto prvi put u novembru, a tada je imala i konferenciju za štampu i prvi intervju u jutarnjem programu nacionalne televizije.

21-godišnja fristajl skijašica trenutno studira psihologiju na Univerzitetu Kolorada, ali je odlučila da napravi pauzu da bi se fokusirala na Olimpijske igre.

Imala je četiri plasmana među 20 najboljih u Svetskom kupu, uključujući i drugo mesto u Sijera Nevadi, zbog čega su se u Paragvaju ponadali da bi čak mogli da čuju svoju himnu u Sočiju. Za sada nije poznato da li Marinova uopšte zna reči himne svoje zemlje.

Istočni Timor

Verovatno priča skijaša Johana Guta Gonsalvesa iz Istočnog Timora od svih debitanata najviše podseća na bajku. On je postao prvi sportista svoje zemlje koji je uspeo da se kvalifikuje za Olimpijske igre, i tu se ne misli samo na zimske.

Gonsalvesov otac je Francuz i on je odrastao u toj zemlji, a prvi put je stao na skije sa dve i po godine u Val d’Izeru, ali mu je majka iz Istočnog Timora.

Želeo sam da odem na Olimpijske igre i da predstavljam Istočni Timor jer će to biti dvostruko iskustvo za mene. Naravno, jedno iskustvo je takmičenje, a drugo je činjenica da ću na neki način biti diplomata. Istočni Timor je potpuno nova zemlja, formirana tek 2002. godine i još je u razvoju. Posebno želim da postoji nešto u Istočnom Timoru osim rata“, rekao je 19-godišnji Gonsalves.

Zanimljivo je da je Gonsalves do mesta u Sočiju došao 25. mestom na FIS trci koja je održana u Srbiji.

Togo

Sigurno najpoznatiji sportista iz ove zemlje je Emanuel Adebajor, a zanimljivo je da će Togo na Igrama u Sočiju predstavljati dve sportistkinje. Alesija Afi Dipol će se takmičiti u slalomu i veleslalomu, dok će Matilde-Amivi Ptižan učestvovati u skijaškom trčanju na deset kilometara.

Ptižanova je rođena u Nigeru, otac joj je iz Francuske, a majka iz Toga, a kao beba se preselila u Evrope. Njena šansa da se nađe u Sočiju došla je preko društvenih mreža.

Federacija me je kontaktirala preko Fejsbuka u maju zato što su imali plan da naprave tim za Soči. Razgovarala sam sa roditeljima, ali sam ja donela odluku. Iako su oni stalno uz mene, nikada ne odlučuju u moje ime“, istakla je Ptižanova.

Tonga

Kraljevina Tonga je nezavisna država smeštena u istoimenom arhipelagu južnog dela Tihog okeana i jedina je zemlja koja debituje na Igrama u Sočiju koja u Rusiju ne šalje skijaša, već sankaša.

Fuahea Semi će se takmičiti pod zastavom Tonga, iako je sada poznat pod imenom Bruno Banani pošto je promenio ime za potrebe marketinške kampanje jedne nemačke kompanije donjeg veša.

Semi je zauzeo 28. mesto u konkurenciji 42 takmičara na trci Svetskog kupa u Juti u decembru i tako se kvalifikovao za Soči.

Bio je student i igrač ragbija u svojoj domovini, pre nego što je promenio ime kada je počeo sa treninzima sankanja u Nemačkoj.

Još nije poznato koje ime će koristiti u Sočiju, Semi ili Banani, a konačnu odluku doneće Međunarodni olimpijski komitet.

Zimbabve

Luk Stejn je rođen u Zimbabveu, ali se već sa dve godine preselio u Švajcarskoj. Živeo je širom Evrope, a sada, sa 20 godina, član je skijaškog tima na Univerzitetu Bulder Kolorado u Sjedinjenim Državama.

Iako sam se odselio iz Zimbabvea, osećam povezanost sa tom zemljom. Kao što kažu, to vam je u krvi, a ja se nadam da ću jednog dana živeti i raditi u Africi“, rekao je Stejn, koji će se u Sočiju takmičiti u slalomu i veleslalomu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

29 d

U fokusu

Vidi sve