Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 02.02.2014.

13:56

Putin brani antigej zakon, Zapad osuđuje

Poslednjih meseci Rusija se našla u centru pažnje zbog antigej zakona po kojem je zabranjena promocija netradicionalnih porodičnih vrednosti maloletnicima. Zbog Zimskih olimpijskih igara u Sočiju taj zakon se posebno našao na udaru, a sportisti su upozoreni da će snositi posledice ukoliko se ne budu ponašali u skladu sa istim.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Međutim, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da ta zemlja nema ništa protiv homoseksualaca. Takođe, iz Kremlja poručuju da se nadaju da će Rusija pokazati svoje moderno lice više od dve decenije posle raspada Sovjetskog Saveza.

Na organizaciju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju potrošeno je oko 50 milijardi dolara, a Putin i ostali ruski čelnici najavili su da će uraditi sve da bi se osigurala bezbednost svih učesnika i posetilaca. To je posebno naglašeno posle terorističkih napada u Volgogradu od pre nekoliko nedelja koji su zabrinuli sve koji putuju u Soči.

Pre terorističkih pretnji, Rusija se našla na udaru Zapada i boraca za ljudska prava zbog zabrane, kako su rekli, promocije homoseksualnosti maloletnicima. Pozivi na masovni boktot Igara nisu uspeli, ali je višenedeljna rasprava o tom zakonu bacila senku na sve ono što se dešavalo pre Sočija.

Mnogi su rekli da je zakon diskriminatoran i da predstavlja korak unazad u borbi za ljudska prava i demokratsku slobodu pod Putinom, koji se odlučio na malo konzervativniji pristup socijalnim problemima od povratka na mesto predsednika sredinom 2012. godine.

Ne postoji zabrana netradicionalnih vidova seksualne interakcije među ljudima. Mi smo samo zabranili promociju homoseksualnosti”, rekao je Putin na sastanku sa mladim volonterima koji će raditi na Igrama, “Ništa nismo zabranili, nikoga ne ganjamo, nemamo odgovornost za to”.

Putin je takođe naglasio da je popularnost britanskog pevača Eltona Džona, koji se još pre nekoliko decenija deklarisao kao homoseksualac, u Rusiji pokazuje da njegova nacija nije homofobična.

On je neverovatna osoba i neverovatan muzičar. Milioni Rusa ga iskreno vole uprkos njegovoj seksualnoj orjentaciji”, rekao je Putin.

Verovatno najjasniju poruku Moskvi poslao je predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama koji je u delegaciju svoju zemlje uključio troje sportista koji su se javno deklarisali kao homoseksualci. Takođe, Velika Britanija je objavila da će u Soči poslati ministra koji je u toj zemlji zadužen za zakone vezane za istopolne parove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve