Kanađani neprikosnoveni u hokeju

Reprezentacija Kanade odbranila je titulu olimpiskog šampiona, suvereno je stigla do zlatne medalje i na ZOI u Sočiju.

Izvor: AK

Nedelja, 23.02.2014.

13:13

Default images

Kanađani su u velikom finalu razbili povredama oslabljenu selekciju Švedske sa 3:0 i sa šest pobeda stigli do devete zlatne medalje na Igrama, trećeg na poslednja tri takmičenja.

Osim prvih desetak minuat, Kanada je dominirala u finalu, imala 34 šuta, a Džontan Tovs, Sidni Krozbi i Kris Kunic su uspeli da savladaju Henrika Lundkvista.

Kanada postala je jedina selekcija koja je odbranila zlato na ZOI otkako postoji NHL liga, a prva neporažena selekcija na jednim Igrama od 1984. godine kada su Sovjeti dominirali u Sarajevu.

Bronzanu medalju u subotu je osvojila Finska koja je deklasirala Amerikance sa 5:0. Zlatnu medalju i u ženskoj konkurenciji su osvojile Kanađanke.

Šveđani su dominirali u prvoj polovini uvodne trećine, pogodili su jednom i stativu, a Karej Prajs je sa šest odbrana spasao gol Kanade. Kanađani nisu bili preterano ofanzivni, ali su iznenada u 12. minutu umalo poveli, međutim, i njih je sprečila stativa prilikom šuta Benržerona.
Beta/AP Photo
Ovo kao da je konačno probudilo Kanađane, konačno postaju konkretniji u napadu i kažnjavaju propuste rivala te stižu do vođstva u 13. minutu. Džef Karter je sa desne strane proigrao Džontana Tovsa ispred gola, a on pored Berglunda uklizao i savladao Lundkvista koji je do ovog gola imao četiri intervencije.

Do kraja prvog perioda Kanada je nastavila da kontroliše ritam meča, ali nije bilo promena pa je ostalo 1:0 posle 20 minuta.

Kanađani su i u drugoj trećini nastavili da kontrolišu tempo, češće su pretili od Švedske, ali su i Lundkvist i Prajs bili sigurni na svojim golovima. Strpljivo su igrali Kanađani, iz kontranapada pretili Skandinavcima i onda u finišu drugog perioda duplirali prednost.

Najbolji igrač iz zemlje javorovog lista Sidni Krozbi je pokazao klasu, uzeo pak rivalima, stigao do gola bez pomoći saigrača i sjajnom fintom prevario Lundkvista i pločicu ubacio u mrežu za 2:0. Ovo je kapitenu Kanade bio prvi gol na Igrama, ali kada je bilo najpotrebnije.

Prajs je do kraja meča sačuvao mrežu (24 odbrane), a devet minuta pre kraja Kris Kunic je potvrdio dominaciju Kanade i osvajanje treće titula na poslednje četiri Igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: