Vajld: Nisam postao Rus zbog para

Bivši američki snouborder Vik Vajld odbacio je optuzbe da je promenio državljanstvo zbog novca.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.02.2014.

16:35

Default images

Vajld je za Rusiju osvojio drugu zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Njegovu odluku da postane Rus neki su u njegovoj zemlji rodjenja već ocenili "izdajom", jer je Vajld u sredu posle prvog zlata u paralelnom veleslalomu dobio poruku mržnje koja je glasila "Izdajniče"...

"Šta god da uradite u životu, ljudi će vas mrzeti, tako je to. Moja odluka da uzmem rusko državljanstvo nije bila motivisana finansijskim razlozima", rekao je Vajld na konferenciji za medije posle osvojenog zlata u paralelnom slalomu.

Vajld je naglasio da je ranije, dok je bio u Americi, čak razmišljao da digne ruke od snouborda, ali se onda pojavila šansa da se takmiči za Rusiju.

"Odlučio sam da ne odustajem, jer sam pomislio da bih mogao da uradim nešto posebno. Nisam još ostvario sve svoje potencijale i želeo sam da vidim koliko toga još mogu da uradim. Zato sam postao Rus", rekao je Vajld, koji je i formalno promenio državljanstvo 2011. kada se oženio Ruskinjom Aljonom Zavarzinom, koja je u Sočiju osvojila bronzu, takodje u snoubordu.

Upravo je ona velika podrška Vajldu smatrajući da je on ostvario "fantastičan supeh", uprkos tome što je "daleko od svojih i što je promenio zemlju i i državljastvo".

"On je daleko od svog rodnog grada, promenio je zemlju, državljanstvo i prihvatio nešto što mnogi ne bi prihvatili. Morao je. pre svega. da se nosi sa ruskim mentalitetom, sa načinom života na koji nije navikao, da radi sa ljudima koji ga u principu ne razumeju", rekla je Zavarzina.

Američki "Vašington post" je ranije objavio da je Vajld iz finansijskih razloga odlučio da promeni državljanstvo, s obzirom da njegova disciplina nije na listi onih koji dobijaju punu pomoć države.

Kako je nevedeno, Vajld je prilikom promene državljanstva usvojio i rusko ime Viktor Ivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: