Marija Šarapova – u Sočiju je zavolela tenis

Kada se tek pojavila na teniskoj sceni, dugonogu Ruskinju zbog fizičkog izgleda poredili su sa Anom Kurnjikovom. Ostala je lepotica, ali je postala i vrhunska teniserka – broj jedan i osvajačica četiri Gren slem titule.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 04.02.2014.

20:49

Default images

Rođena je u gradu Njaganj u Sibiru, gde su se njeni roditelji doselili posle katatstrofe u Černobilju. Kada joj je bilo dve godine, Marijin otac Jurij preselio se sa porodicom u Soči, gde Maša provodi narednih pet godina života.

Možda je upravo to mesto na Crnom moru bilo presudno za njenu buduću karijeru. Soči je rodno mesto slavnog ruskog tenisera Jevgenija Kafeljnikova, a sa njegovim ocem Aleksandrom Jurij se sprijateljio po dolasku. Upravo je Aleksandr dao prvi teniski reket Mariji kada joj je bilo četiri godine, posle čega je ona redovno trenirala u parku sa ocem.

Njen talenat bio je očit na prvi pogled, pa je otac Jurij rizikovao mnogo toga ne bi li ćerki omogućio najbolje moguće uslove za napredak. Radio je brojne loše plaćene poslove, uključujući i pranje sudova, ali je nekako skupio novac i 1994. godine upisao Mariju u Akademiju Nika Bolitijerija u Bradentonu.

Danas je Marija globalna zvezda i jedna od najbogatijih sportistkinja na svetu, a u narednih mesec dana imaće to zadovoljstvo da kao dopisnica mreže NBC izveštava sa Zimskih olimpijskih igara iz grada u kojem je provela deo detinjstva i za koji je vežu lepe uspomene.
Beta/AP Photo/Aaron Favila
“Kao olimpijki, mnogo mi znači što se igre tu održavaju. Soči je grad sa bogatom kulturom i istorijom i radujem se što ću to podeliti sa svetom kao deo porodice NBC-ja. Naravno da neću komentarisati zimske sportove, nisam stručnjak, ali biću u olimpijskom selu i prikazivaću lepote grada“, kaže Šarapova.

Marija je jedna od najprepoznatljivijih lica u svetu sporta, ona sport i prevazilazi, i zbog toga je pravi magnat za sponzore različitih vrsta. Ima ugovore sa Najkijem, Hedom, Samsungom, Evijanom, Poršeom i brojnim drugim elitnim kompanijama iz različitih sfera, a pre dve godine pokrenula je sopstveni slatkiš pod nazivom “Šugarpova“.

Bombone imaju 12 različitih ukusa i lako se navučete na njih, što može da bude i dobro i loše – lepo je dok uživate, ali’teške’ su i osećaj nije baš najprijatniji ako preterate. A najčešće preterate jer su ukusne.

Uprkos brojnim obavezama van terena, Marija uspeva da ostane koncentrisana na tenis i da već godinama traje u svetskom vrhu. Osvojila je četiri Gren slem titule u razmaku od osam godina – sa samo 17 slavila je na Vimbldonu, 2006. je osvojila US open, dve godine kasnije Australijan open, a 2012. godine osvojila je jednini GS koji joj je nedostajao, Rolan Garos. I to na šljaci, podlozi za koju je svojevremeno rekla da se na njoj oseća kao “krava na ledu“.
Beta/AP Photo/Aaron Favila
Ukupno je osvojila 29 titula, igrala je u još četiri finala na Gren slemovima, a uzela je i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu.

Maša voli rusku i tajlandsku kuhinju. Omiljeni desert su joj francuske palačinke sa nutelom, mada obožava i snikers. Uživa u soku od narandže. Među Marijinim najdražim filmovima su „Something Gotta Give“ „Notebook“ i „Meet the Parents“.

Za sebe kaže da je nestrpljiva, ponekad tvrdoglava i da ne može da odoli cipelama. Užasno je nerviraju ljudi koji hrču u avionu, kada neko kasni, ali i kada u polupraznom bioskopu neko sedne tačno do nje ili ispod nje.

Bila je verena za košarkaša Sašu Vujačića, ali okončali su vezu posle tri godine. Maša se trenutno zabavlja sa četiri godine mlađim teniskim kolegom Grigorom Dimitrovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: