Kalgari 1988, XV Zimske olimpijske igre

Kanadska pokrajina Alberta i grad Kalgari organizovali su zimske Igre 1988. godine. Domaćini su ostali bez zlatne medalje i pridružili se bivšoj Jugoslaviji na kratkoj listi onih koji su na svom snegu i ledu ostali bez zlata. Kanađanima se slična stvar dogodila i 12 godina ranije kada su kao organizatori letnjih Igara u Montrealu ostali praznih šaka.

Poslednji put jedinstveni tim Sovjetskog Saveza i poslednji put samostalna ekipa Istočne Nemačke odneli su iz Alberte većinu medalja.

Izvor: B92

Nedelja, 02.02.2014.

14:54

Default images

Kalgari je bitke za domaćinstvo izgubio 1964. i 1968. godine, a u izboru održanom 1981. pobeđeni su švedski grad Farun i italijanski ski-centar Kortina d Ampeco.

Svi nivoi vlasti pomogli su organizaciju, savezna vlada dala je 225 miliona dolara, Alberta 125 a Kalgari 50. američka TV mreža ABC platila je rekordnih 400 miliona dolara za televizijska prava, još 45 je zarađeno od domaće CTV mreže.

Najveća briga organizatora bio je prirodni fenomen – topli vetar koji je znao da u februaru temperaturu ‘pomeri u plus’ ali je sve prošlo bez velikih problema. Oni sitniji znali su da budu pomalo bizarni, takmičenja u bobu su prekidana a neke vožnje ponavljane zbog peska koji se pojavljivao na stazi.

Igre su počele 13. februara, trajale su do 28, kao prve koje su ’razvučene’ na 16 dana, 301 takmičarka i 1122 takmičara podelili su 46 kompleta medalja.

U podeli su se istakli Sovjeti, odneli su u svom poslednjem zajedničkom poduhvatu 29 medalja (11, 9, 9) Istočnim Nemcima pripalo je 25 odličja (9, 10, 6), a zapaženi su bili i nastupi Švajcaraca sa 15 (5, 5, 5) i Austrijanaca sa 10 (3, 5, 2) izlazaka na pobedničko postolje.

Na listi osvajača medalja bila je i Jugoslavija, još jedna država koja je poslednji put nastupila ’u starom formatu’, ime naslednice bilo je isto ali broj sportista kadrih da se bore za medalje više nikada nije.



Kalgariju je bilo 22 sportista iz SFRJ, vratili su se sa tri medalje, Mateja Svet osvojila je srebrnu medalju u slalomu, skakači Matjaž Debelak, Miran Tepeš, Primož Ulaga i Matjaž Zupan u ekipnoj konkurenciji, a Debelak je bio treći i u pojedinačnoj konkurenciji.

Pored Mateje Svet skijale su i Mojca Dežman, Veronika Šarec i Katra Zajc, a u konkurenciji muškaraca Rok Petrovič, Grega Benedik, Robert Žan, Tomaš Čižman i Klemen Bergant.

Miran Tepeš i Mateja Svet vratili su se iz Kalgarija sa srebrnim medaljama i četvrtim mestima na maloj skakaonici, odnosno u veleslalomu.



U Kanadi su bili i bijatlonac Jure Velepec, trkači Jani Kršinar i Sašo Grajf, brzi klizači Bibija Kerla i Behudin Merdović, bob dvosed u kojem su nastupili Borilav Vujadinović i Miro Pandurević, kao i Željka Čizmešija koja se takmičila u umetničkom klizanju.

Na stazama za alpske discipline blistao je Italijan Alberto Tomba koji je osvojio dve zlatne medalje, nijednu od njih u novoj disciplini, superveleslalomu, Mati Nikenen bio je najbolji na obe skakaonice a sa timom Finske osvojio je i ekipno zlato, a sa tri zlatne medalje, prilično neočekivano, vratila se i holandska brza klizačica Ivon van Genip.

Posebnu pažnju u Kalgariju privukli su Edi ‘Orao’ Edvards i bob tim Jamajke, kao i novi ili ponovo otkriveni olimpijski sportovi, demonstracioni na Igrama 1988, karling, fristajl skijanje i šort trek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: