Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 10.02.2014.

00:28

Lipnickaja sa 15 godina za istoriju

Ruska klizačica Julija Lipnickaja osvojila je u nedelju zlato u timskom takmičenju umetničkog klizanja i tako postala najmlađa osvajačica u istoriji ZOI.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Lipnickaja je zajedno sa Jevgenijem Pluščenkom osvojila prvo mesto u ekipnom takmičenju i Rusiji donela prvo zlatno odličje na Igrama u Sočiju.

Ona je zlatnu medalju osvojila sa 15 godina i 249 dana i tako oborila rekord Amerikanke Tare Lipinski, koja je 1998. godine u Naganu uradila isto sa 15 godina i 255 dana.

Mlada Ruskinja i jedan od najboljih klizača u istoriji svojoj zemlji su doneli najsjajnije odličje jedno takmičenje pre kraja, pošto su ostvarili nedostižnu prednost ispred Kanađana i Amerikanaca, koji su osvojili srebro, odnosno bronzu.

Pored Pljuščenka i Lipnickaje, zlato su Rusiji doneli Tatjana Volosožar i Maksim Trankov, koji su se takmičili u konkurenciji parova, i Jekaterina Bobrova i Dmitrij Solovljev, odnosno Jelena Ilinjih i Nikita Kacalapov u plesu.

Drugog dana takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju podeljeno je osam setova medalja, a pored Lipnickaje heroji su bili Matijas Majer i Kamil Štoh.

Majer je pobedio u spustu i tako doneo Austriji prvo zlato posle 12 godina u najprestižnijoj alpskoj disciplini na Olimpijskim igrama. 23-godišnji Austrijanac je slavio ispred Kristofa Inerhofera iz Italije i norveškog skijaša Ćetila Jansruda.

Štoh je postao novi olimpijski šampion u ski skokovima sa normalne skakaonice, ubedljivim trijumfom ispred Slovenca Petera Prevca i Andersa Bardala iz Norveške.

Titule osvojene pre četiri godine u Vankuveru u Sočiju su redom odbranili Anastasija Kuzmina u sprintu na 7,5 kilometara i Feliks Loh u sankanju.

Novo zlato osvojila je Holanđanka Iren Vist u brzom klizanju na 3.000 metara, dok je dominaciju Amerikanaca u novoj snouborderskoj disciplini sloupstajl potvrdila Džejmi Anderson. U kros-kantri skijatlonu zlato je osvojio Švajcarac Dario Kolinja

Rezultate koji su postignuti u nedelju na Zimskim olimpiskim igrama u Sočiju pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve