Pljuščenko i Lipnickaja za prvo zlato Rusije

Timsko takmičenje u umetničkom klizanju prvi put u istoriji uvršteno je na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, a trijumf je odnela selekcija Rusije.

Domaćinima su prvo zlato na Igrama u Sočiju doneli Jevgenij Pljuščenko i Julija Lipnickaja, koji su bili najbolji u slobodnim programima u muškoj, odnosnoj ženskoj konkurenciji.

Njih dvoje su Rusiji doneli najsjajnije odličje jedno takmičenje pre kraja, pošto su ostvarili nedostižnu prednost ispred Kanađana i Amerikanaca, koji su osvojili srebro, odnosno bronzu.

Pored Pljuščenka i Lipnickaje, zlato su Rusiji doneli Tatjana Volosožar i Maksim Trankov, koji su se takmičili u konkurenciji parova, i Jekaterina Bobrova i Dmitrij Solovljev, odnosno Jelena Ilinjih i Nikita Kacalapov u plesu.

Ove Zimske olimpijske igre mi najteže padaju. Svi navijači tako navijaju da jednostavno ne možete da budete loši, zato što sve rade za vas. Prosto se naježite“, rekao je Pljuščenko.

Na kraju, Rusi su takmičenje završili sa 75 bodova, deset vise od Kanađana, dok su Amerikanci na trećoj poziciji osvojili 60 bodova.