Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 02.02.2014.

13:13

Marko Vukićević: Imam kvalitet za drugu vožnju

Pored naše najbolje skijašice Nevene Ignjatović, Srbiju će u alpskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama predstavljati i Marko Vukićević. 22-godišnji skijaš rodom iz Ljubljane, gde i danas živi takmičiće se u slalomu, veleslalomu i superveleslalomu, a postoji šansa da se okuša i u superkombinaciji.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Pred svoje debitantske Olimpijske igre Marko za B92 ističe da je uzbuđen, kao i da ima velike ciljeve u Sočiju.

Osećam se odlično pred Olimpijske igre, samo učešće na njima je velika čast i san svakog sportiste. To je najveće takmičenje na svetu u svim sportovima, tako da to je jedna zaista divna stvar koja mi se desila u životu. Nemam previše velika očekivanja, to je moje prvo veliko takmičenje u karijeri. Ali, imam velike ciljeve, da uđem među prvih 30. Očekujem podjednako od svih disciplina, jer u svakoj može nešto da se desi, ali možda najviše od superveleslaloma, pošto mi je to najjača disciplina“, rekao je Vukićević.

Po kvalitetu Olimpijske igre mogu da se porede jedino sa Svetskim kupom, a uprkos tome što nema iskustva to Vukićevića ne plaši.

Biće približno isti broj skijaša kao u Svetskom kupu, s tim da svaka zemlja ima ograničeni broj skijaša. Ali, to mi budi još veću želju da se pokažem“, istakao je Vukićević.

Ipak, u odnosu na Svetski kup, u drugu vožnju prolazi ukupno 60 skijaša u tehničkim disciplinama, odnosno kombinaciji, što bi mogla da bude prednost, ali i problem za srpskog skijaša koji će startovati pri kraju.

Problem može sigurno da bude ako sneg ne bude dovoljno tvrd, pa se naprave rupe, ali ako startuješ kasnije može da bude dobro ukoliko bude magla, pa se vidljivost popravi. Bilo je dosta takvih trka u Svetskom kupu, pa su takmičari sa lošijim startnim brojevima, uprkos lošijoj stazi, ostvarili dobre rezultate“, naglasio je Vukićević.

Iako ističe da želi da se plasira među najboljih 30, Vukićević bi bio zadovoljan i samom drugom vožnjom.

Biću zadovoljan da dođem do cilja i vozim drugu vožnju. Tako se otvara šansa da u drugoj vožnji dođem do prvih 30, u drugom laufu mogu da ispadnu, naprave grešku, a ja da napravim dobar rezultat. Znam da ću biti u drugoj vožnji dobar ako prvu prođem, verujem da imam kvalitet za dobar rezultat“, istakao je srpski skijaš.

Mladi srpski skijaš još ranije je izborio normu za Soči, za koji se nije pripremao samo poslednjih nedelja.

Pripreme za Olimpijske igre ne traju samo mesec dana, za mene su počele još prošlog leta. Glavne pripreme smo vršili u Austriji, Italiji i Skandinaviji, tako smo napravili neku bazu i od tada tempirali formu za Soči“, naglasio je Marko.

Vukićević je planirao da startuje trku Svetskog kupa u Zagrebu početkom januara, ali je ona otkazana, međutim, kaže da time ništa nije propustio.

Nije mi otkazivanje trke na Sljemenu poremetilo planove, bila bi to dobra provera, ali smo otišli u Italiju, gde su došli takmičari iz Svetskog kupa, ostvarili smo dobre rezultate i videli smo otprilike gde smo. Imam dobar osećaj za dobar rezultat“, istakao je srpski skijaš.

Trener muške skijaške reprezentacije Srbije Marko Tomić najavio je da je Soči samo početak i da će poslužiti za pripreme za naredne Olimpijske igre u Pjongčangu 2018. godine, a Marko se slaže sa njim:

Ovo je naš prvi stepenik ka velikim takmičenjima na kojima ćemo učestvovati u narednim sezonama, a vrhunac će biti Južna Koreja. Tamo ćemo doći iskusniji i možemo da očekujemo još bolje rezultate. Sada dobro radimo, ako tako nastavimo u naredne četiri godine možemo da budemo samo bolji“, rekao je Vukićević za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve