Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 09.02.2014.

13:27

Zlato za Švajcarca u skijatlonu

Švajcarac Dario Kolonja osvojio je zlatnu medalju u kros-kantri skijatlonu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Kolonja je herojski stigao do drugog zlata u karijeri jer je do pre samo nekoliko dana hramao zbog porede skočnog zgloba. On je 30 kilometera prešao za sat, osam minuta, 15 sekundi i osam stotinki.

Trka je odlučena u sprintu, a Kolonja je bio za četiri desetinke brži od Šveđanina Markusa Helnera. Bronza je otišla u Norvešku kod Martina Johnsruda Sundbija koji je kasnio sekund za pobednikom.

"Ovo je sjajno, ostvario mi se san. Već sam pobeđivao ovde u Sočiju (u Svetskom kupu 2013), želeo sam opet. Ovo je posebna stvar za mene zbog povrede iz novembra. Nisam očekivao da ću biti na podijumu samo nekoliko meseci kasnije. Ne mogu da verujem da sam pobedio", rekao je Kolonja koji je trku počeo iza vodeće grupe od 20 skijaša.

Vrlo brzo se probio napred, da bi u poslednja dva kilometra usledio sprint u kojem su mu rivali bili Helner, Sundbi i Vilegžanin. Kolonja je trku prelomio na blagom usponu gde je pobegao Helneru, koji više nije imao snage da ga sustigne.

Bez medalje je u završnici ostao Rus Maksim Vilegžanin. Četvorostruki osvajač medalja na Igrama u Vankuveru pre četiri godine, Norvežanin Peter Nortug je završio tek 17.

Muški skijatlon je podeljen u dve etape od po 15 kilometara. U prvoj skijaši se trkaju klasičnim stilom u liniji, a potom na stadionu menjaju skije i trkaju se slobodnim stilom, gde su pokreti slični brzom klizanju. Vreme se ne zaustavlja dok skijaši menjaju skije.

U subotu je Marit Bjergen donela Norveškoj zlato u prvoj trci u skijatlonu u Sočiju.

Rezultati muškog kros-kantrija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve