Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 17.02.2014.

17:58

Histerija u Japanu zbog Kasaija

Srebro Norijakija Kasaija izazvalo je pravu histeriju u Japanu, gde se slavi neverovatan uspeh koji je ostvario 41-godišnji ski skakač.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Zbog vremenske razlike između ‘zemlje izlazećeg sunca’ i Rusije, tekstovi o Kasaiju našli su se u japanskim novinama tek u ponedeljak.

Kasai je u subotu uveče osvojio srebro na velikoj skakaonici u Sočiju i to na svom sedmom učešću na Olimpijskim igrama, iza dvostrukog šampiona Kamila Štoha, a ispred Slovenca Petera Prevca.

Leteća krila u plamenu” bio je naslov u dnevnim novinama “Mainiči Šimbun”.

Zanimljivo je da su Kasai i Juzuru Hanju u umetničkom klizanju doneli Japanu dva odličja u samo dva dana. Hanju je osvojio zlato dva dana pre Kasaija, koji se zanimljivo okitio timskim srebrom na Igrama u Lilehameru 1994. godine, deset meseci pre nego što je klizač rođen.

Dobio sam svoju srebrnu medalju”, napisao je Kasai u svom blogu u ponedeljak, “Poprilično je teška, mnogo teža od one timske koju sam osvojio pre 20 godina. Mislim da je to zato što nosi težinu sa prethodnih šest Olimpijskih igara”.

Naslovima kao što su “Feniks iz srebrno-belog sveta”, japanski mediji su veličali Kasaijevu tvrdoglavu poteru za medaljom u petoj deceniji života, kada bi mnogi već uveliko okačili skije o klin.

S druge strane, televizijske emisije su se koncentrisale na sve aspekte njegovog života i treninga. Između ostalog, bavili su se time da je izgubio majku u požaru pred Igre u Naganu 1998. godine. Uz to, baš te godine je bio izostavljen iz timskog takmičenja zbog povrede i morao je sa tribina da posmatra kako njegovi sunarodnici osvajaju zlato.

Oduvek je mrzeo da gubi”, rekla je njegova starija sestra Noriko, “Stalno ponavlja da mrzi da gleda snimke sa tih Olimpijskih igara, što ja razumem. Ali, pre neki dan je bio toliko srećan. Mislim da uživa u trenutku zbog svega što se desilo ranije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

29 d

U fokusu

Vidi sve