Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 09.02.2014.

20:27

Štoh skočio do zlata!

Poljak Kamil Štoh novi je olimpijski šampion u ski skokovima sa normalne skakaonice, pošto je osvojio zlato na Igrama u Sočiju.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Štoh, inače svetski šampion na velikoj skakaonici, zlato je osvojio ukupnim skorom od 278 bodova, odnosno skokovima od 105,5 i 103,5 metra.

Poljski ski skakač je ubedljivo došao do titule, sa 13 bodova više od Slovenca Petera Prevca, dok je treći bio Anders Bardal iz Norveške.

Štoh, koga mnogi smatraju naslednikom Adama Mališa, bio je sjajan u obe runde, poslednji je bio na redu i nijednog trenutka nije bilo dileme da će na kraju biti na vrhu.

Posle prve runde iza njega su sledili Bardal i Prevc, ali je mladi Slovenac zahvaljujući boljem skoku u drugoj seriji pretekao osvajača Svetskog kupa u sezoni 2011/12.

Štoh je zahvaljujući trijumfu u Sočiju došao do treće pobede u nizu, pošto je slavio na poslednja dva takmičenja u Svetskom kupu koja su održana pre Olimpijskih igara.

Iza najbolje trojice našla su se dva Austrijanac Tomas Dithart, ovogodišnji osvajač turneje Četiri skakaonice i Mihael Hajbek, ispred Andreasa Velingera iz Nemačke i Poljaka Macieja Kota. Prvu desetoricu kompletirali su Japanac Norijaki Kasai, Jernej Damjan iz Slovenije i Nemac Andreas Vank.

Aktuelni osvajač Svetskog kupa Gregor Šlirencauer, koji je važio za jednog od glavnih favorita u Sočiju, bio je tek 11. sa 253,3 boda.

Branilac obe titule sa prethodnih Zimskih olimpijskih igara, održanih pre četiri godine u Vankuveru, Simon Aman zauzeo je razočaravajuće 17. mesto.

Takmičenje na normalnoj skakaonici obeležio je i težak pad Nemca Zeverina Frojnda u prvoj rundi, iz kojeg je on, srećom, izašao bez težih povreda.

Na Igrama u Sočiju u utorak su na programu istorijski prvi ženski skokovi, dok muškarce skokovi sa velike skakaonice očekuju sledeće subote.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve