Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 23.02.2014.

17:13

Šestoro dopingovanih u Sočiju

Čak šestoro sportista bilo je pozitivno na doping tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, naspram samo jednog u Vankuveru pre četiri godine.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

MOK je u Sočiju sproveo 2.453 doping testova, što je rekordan broj testiranja na Olimpijskim igrama.

Poslednjeg dana suspendovani su švedski hokejaš Niklas Bekstrom i austrijski nordijac Johanes Dir, a prethodno letonski hokejaš Vitalijs Pavlovs, kros-kantri skijašica iz Ukrajine Marina Lisogor, nemačka bijatlonka Evi Šahenbaher i italijanski bob sankač Vilijam Frulani.

Svi pozitivni na doping, osim Dira, bili su pozitivni na slabije supstance koje se često mogu naći u dodacima ishrani.

"Ovo je crn dan za nas", izjavio je završnog dana igara predsednik Olimpijskog komiteta Austrije Karl Štos.

Najveći udarac bila je suspenzija NHL zvezde Bekstroma, kojem je svega 20 minuta pre finalnog meča Kanade i Švedske rečeno da ne može da igra.

"Dobio sam poruku dva sata pre utakmica da nešto nije u redu. Ovo je sr**e. Ovo je kao u obdaništu", bio je besan selektor Švedske Par Marts, jer je njegov igrač navodno testiran posle četvrtfinala sa Slovenijom, a rezultati saopšteni pred sami početak finala.

Portparol OK Švedske Bjorn Folin je rekao da je zabranjena supstanca na koju je Bekstrom bio pozitivan lek protiv alegrije koji igrač koristi već sedam godina.

Dir je trku održanu 9. februara završio na osmom mestu, a doping test je imao sedam dana kasnije u Austriji, kada je došao na pripreme za završnu trku nordijskog skijanja u nedelju.

"Mi smo šokirani ovim otkrićem i odmah ćemo preduzeti odgovarajuće mere", rekao je Štos, dodajući da je sportista odmah obavešten o tome i o njegovim pravima, kao i da mu je kreditacija povučena. Dir je odmah isključen iz olimpijskog tima i vraćen kući.

Austrijski skijaši i biatlonci su bili u centru doping afere na OI u Torinu 2006. godine. Italijanska policija je tada, po dojavi, izvršila upad u prostorije kluba i zaplenila opremu za doping i još drugih supstanci.

Nijedan Austrijanac nije bio pozitivan na doping kontroli na tim igrama, ali je nekolicini njih Međunarodni olimpijski komitet kasnije doživotno zabranio učestvovanje na Olimpijskim igrama. Dir je, nakon skandala u Torinu, bio smatran za nadu u usponu.

"Preduzeli smo sve potrebne mere, i prava je šteta što, nakon svih uspeha austrijskog tima, imamo ovaj slučaj dopingovanja. Učinićemo sve što je u našoj moći da u budućnosti ovo sprečimo, ali, naravno, ne možemo reći da više neće biti ovakvih slučajeva", dodao je Štos.

Predsednik austrijskih olimpijaca istakao je da je sportista na kraju priznao da je on jedini koji je to uradio, kao i da je preuzeo potpunu odgovornost za svoje postupke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve