Nova vest
Zimski sportovi

Utorak, 25.02.2014.

10:55

Slovenci od istorije do preživljavanja

Posle neverovatnih uspeha i osam medalja Slovenacana na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, mediji u toj zemlji pišu da sportu u toj zemlji preti teška borba.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Slovenački sportisti su u Sočiju osvojili više medalja nego na prethodnim Zimskim olimpijskim igrama od osamostaljenja te zemlje i doveli broj odličja do 15.

Tina Maze je Sloveniji donela prvo zlato trijumfom u spustu, a potom još jedno najsjajnije odličje u veleslalomu, i tako pomogla svojoj zemlji da u odnosu medalja i broja stanovnika bude među najuspešnijima u Sočiju.

Prema broju osvojenih medalja na milion stanovnika, Slovenija je samo iza Norveške, ali je ispred Austrije, koja se smatra velesilom u zimskim sportovima. Prema statistici, Norveška je u Sočiju osvojila 5,11 medalja na milion stanovnika, Slovenija 3,88, a Austrija 2,07.

List „Delo“ iz Ljubljane ističe da su male šanse da Slovenija ikada ponovi uspeh iz Sočija, posebno jer je finansiranje sporta u toj zemlji sve manje.

U Sočiju su se naši sportisti borili za medalje i odlično se suprotstavili konkurentima. Paradoksalno je da ih sada čeka borba za preživljavanje, jer će morati da se bore za svaki državni evro i sredstva sponzora, što može biti pogubno za budućnost slovenačkog sporta“, piše „Delo“.

Pored Maze, po dve medalje u Sočiju osvojili su snouborder Žan Košir i ski skakač Peter Prevc. Košir je bio srebrni u paralel slalomu, a bronzani u paralel veleslalomu, dok je Prevc bio drugi na normalnoj skakaonici, a treći na velikoj.

Preostale medalje Sloveniji su donele Teja Gregorin u bijatlonu, u poteri na deset kilometara, i Vesna Fabijan u sprintu u skijaškom trčanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

23 d

U fokusu

Vidi sve