Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 02.02.2014.

23:35

Katarina Vit – špijunka koju su voleli

Dvostruka olimpijska pobednica i, prema mišljenju većine poznavalaca umetničkog klizanja, najbolja u tom sportu svih vremena, Katarina Vit, rođena je 1965. godine.

Medalje je osvojila za Istočnu Nemačku, prvu u Sarajevu, drugu u Kalgariju, četiri puta bila je šampionka sveta, šest puta je osvajala titulu prvakinje Evrope.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U Sarajevo 1984. godine Amerikanka Rozalin Samners stigla je kao favoritkinja, klizala sjajno ali je izgubila od devetnaestogodišnjakinje koja je imala 0,1 poen više.

U Kalgariju je pobedila u čuvenoj ‘borbi dve Karmen’, jedina žena koja je uspela da joj oduzme svetsko zlato Debi Tomas i Katarina Vit odlučile su za Bizeovu operu Karmen. Istočna Nemica postala je druga žena posle Sonje Heni koja je uspela da odbrani olimpijsku zlatnu medalju u umetničkom klizanju.

Slavljena u istočnom delu još uvek podeljene Nemačke i poštovana u zapadnim krajevima izgubila je dobar deo slave posle pada Berlinskog zida.

Tajna policija Istoka, Štazi, više nije čuvala tajne dosijee, u onom koji opisuje Katarinu Vit pisalo je da je “uvek i u potpunosti sarađivala sa Službom”.



Stigla je i do trećih zimskih Igara, slaveći ujedinjenje Nemačke Olimpijski komitet te zemlje omogućio joj je poslednji značajan nastup na velikom takmičenju. Završila je na sedmom mestu.

Uspela je da uđe u klizačku Kuću slavnih, da glumi u filmu ‘Džeri Megvajer’ i slika se za Plejboj.

To je, moglo bi se reći, bio sasvim logičan korak u karijeri sjajne klizačice koja je izborom posebno krojenih kostima sve vreme nastupala naglašavajući još jedan veliki adut.

Pored toga što su za nju tvrdili da je klizačica sa najboljom tehnikom, što su je smatrali fizički najpripremljenijom mnogi su u Katarini Vit videli i najzgodniju i najpoželjniju sportistkinju kraja osamdesetih godina prošlog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve