Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 02.02.2014.

23:19

Tara Lipinski – neponovljivi bljesak tinejdžerke

Za sportiste rođene 1982. godine moglo bi se reći da bi Olimpijske igre u Sočiju mogle da im bude poslednje u karijeri. Jedna devojka rođena baš tada već dugo je među legendama zimskih Igara, a ne takmiči se više od deset godina.

Tara Kristen Lipinski, američka klizačica, pobedila je u Naganu 1998. godine i osvojila zlatnu medalju u umetničkom klizanju postavivši važeći rekord – imala je 15 godina i osam meseci kada je stala na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Priča o nastupu u Naganu ima ‘filmski’ deo. Na Svetskom prvenstvu 1997. godine u Lozani oduzela je prvi rekord Sonji Heni, postala, sa nepunih 15 godina, šampionka. I pored toga što je bila najbolja na svetu morala je na američke kvalifikacija. Tamo nije bila sigurna, posle obaveznog dela programa završila je kao četvrta, najbolja u kategoriji onih koje se nisu plasirale u olimpijski tim. Uspela je da drugog dana dođe do drugog mesta i uloge ‘favoritkinje iz senke’.

Veći izgledi za zlato davali su se Mišel Kvan, ova je klizala sjajno ali je Tara bila bolja. Sa nepunih 16 postala je olimpijska pobednica.

Onda sledi spektakularan zaokret u karijeri, mesec dana posle toga objavljuje da se povlači sa Svetskog prvenstva zbog problema sa zubima. Mlečni zubi su otišli, a olimpijska šampionka zaradila mononukleozu.



Još jedan mesec je prošao a usledio je šok, dva meseca pred 16. rođendan odlučila je da ode u profesionalne zabavljače u okviru turneje “Zvezde na ledu” objasnivši odluku željom da “više vremena provodi sa porodicom”.

U avgustu 1998. godine povredila je bedreni mišić, usledile su nove povrede i kraj karijere, u jesen 2002. poslednji put je klizala. Napunila je tada 20 godina.

I dalje sam mislila da će sve biti u redu. Padala sam i ranije i bila sigurna da ću padati i dalje,” opisuje neočekivani kraj.

Tara Lipinski, najmlađa olimpijska pobednica, danas je poluuspešna glumica, voditeljka i sa Šakilom O’Nilom i Denzelom Vošingtonom vodi jednu humanitarnu organizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve