Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 02.02.2014.

14:43

Grenobl 1968, X Zimske olimpijske igre

Francuska je drugi put organizovala Zimske olimpijske igre 1968. godine a domaćin bio je Grenobl, grad u podnožju Alpa.

Na velika vrata vratili su se Norvežani, pobedivši Sovjete u ukupnom broju medalja, Žan-Klod Kili postao je heroj Francuske osvojivši tri zlatne medalje, jedno posle velike afere, a Ljudmila Belousova i Oleg Protopopov, u međuvremenu venčani, odbranili su zlatnu medalju iz Insbruka u takmičenju plesnih parova.

Igre su održane od 6. do 18. februara uz učešće 211 sportistkinja i 947 sportista iz 37 zemalja, a pojavili su se, prvi put, i takmičari Maroka.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Podeljeno je 35 kompleta medalja, najviše su ih odneli Norvežani, 14 (6, 6, 2), Sovjeti 13 (5, 5, 3) i Austrijanci 11 (3, 4, 4). Nemci, podeljeni na istočne (5) i zapadne (7) bili bi na listi najuspešnijih treći da su nastupali zajedno.

Od četiri zlatne medalje za Francusku tri je osvojio Žan-klod Kili, one u veleslalomu i spustu bile su nesporne ali je takmičenje u spustu ostalo jedno od najčudnijih ikada. Kili je pobedio Austrijanca Šranca, ovaj prijavio da mu je stazu prerepčio misteriozni čovek u crnom i dobio još jednu šansu. Ostvario je najbolje vreme ali je kasnije diskvalifikovan i Kili je postao trostruki olimpijski pobednik.

Francuz nikada posle toga nije osvojio olimpijsku medalju, Šranc, srebrni iz Insbruka 1964, takođe.

Jedan od junaka bio je Italijan Eugenio Monti, kao pilot boba dvoseda i četvoroseda osvojio je dve zlatne medalje, a sa dva odličja Igre je završila i švedska trkačica Toini Gustafson.

Jugoslaviju je predstavljalo 12 pojedinaca u alpskom skijanju (Andrej klinar, Jože Gazvoda, Blaž Jakopič i Majda Ankele), skijaškom trčanju (Alojz Kerštajn, Janez Mlinar, Mirko Bavče) i skokovima (Ludvig Zajc, Marjan Mesec, Marjan Pečar, Peter Eržen i Peter Štefančič) a najuspešniji su bili Majda Ankele (12. u slalomu) i Ludvig Zajc (deveti u skokovima sa male skakaonice).

Hokejaška reprezentacija Jugoslavije (Slavko Beravs, Albin Felc, Anton Gale, Rudi Hiti, Bog Jan, Ivo Jan, Vlado Jug, Rudi Knez, Janez Mlakar, Ivo Rataj, Viktor Ravnik, Boris Reno, Franc Smolej, Roman Smolej, Viktor Tišler, Miroslav Gojanović, Ciril Klinar, Franc Razinger) je završila na devetom mestu posle poraza od Finske i pet pobeda u 'utešnoj grupi'.

Zlato je pripalo Sovjetskom Savezu, srebro Čehoslovačkoj a bronza selekciji Kanade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

23 d

U fokusu

Vidi sve