Nova vest
Zimski sportovi

Četvrtak, 20.02.2014.

15:02

Lorin Vilijams srebrom u istoriju

Amerikanka Lorin Vilijams osvojila je srebro u bobu u Sočiju i tako ušla u istoriju.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Vilijamsova je postala jedna od tek pet sportista u istoriji koji su osvajali medalje kako na letnjim, tako i zimskim Olimpijskim igrama.

Vilijamsovoj je glavni sport atletika, a pre srebra u bobu na Igrama u Londonu 2012. godine okitila se zlatom u štafeti 4x100 metara i srebrom na 100 metara u Atini osam godina ranije.

Zanimljivo je da je Vilijamsovu samo jedna desetinka delila od toga da postane prva sportistkinja sa zlatima na dva najveća planetarna takmičenja. Nju i Elenu Mejers u borbi za titulu olimpijskih šampionki pobedile su Kanađanke Kejli Hamfriz i Heder Mojzi.

“Nisam ovde doška da bih ispisala nove stranice istorije. Doška sam ovde da bih pomogla timu SAD. Nisam ovde došla ni zbog medalje. Za mene ne postoji ništa zabavnije od vožnje sa Elenom. Uvek ću se sećati razgovora koje smo imale ovih dana. Ne svodi se sve na medalje”, istakla je Vilijamsova.

Vilijamsova je jedna od dve atletičarke Sjedinjenih Država koje su se takmičile u bobu u Sočiju. Druga je Lolo Džons, koja je pred Igre bila u centru pažnje, ali se Vilijamsova postarala da kada dođe pravi trenutak ona bude pobednica.

Pre Vilijamsove samo četvoro sportista je učinilo isto što i ona. Edi Igan je osvojio zlato u boksu 1920. godine, da bi 12 godina kasnije došao do najsjajnijeg odličja u bobu četvorosedu. Jakob Tulin Tams okitio se zlatom u ski skokovima 1924. godine, a 12 goidna kasnije osvojio je srebro u jedrenju.

Klara Hjuz je započela karijeru kao biciklistkinja, a na Igrama u Atlanti 1996. godine okitila se bronzama na drumskoj trci i u vožnji na hronometar. Deset godina kasnije u Torinu je stigla do zlata u brzom klizanju na 5.000 metara. Na istim Igrama je osvojila i srebro u timskoj poteri, a bila je bronzana na 5.000 metara 2002. i 2010. godine.

Krista Luding jedina je kojoj je pošlo za rukom da u istoj godini osvoji medalje i na letnjim i na zimskim Igrama i to 1988. Okitila se zlatom na 1.000 metara i srebrom na 500 metara u Kalgariju, a samo nekoliko meseci kasnije bila je bronzana u sprintu u biciklizmu u Seulu. Prethodno je osvojila zlato na 500 metara 1984. godine u Sarajevu, a potom i bronzu 1992. godine u Albervilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve