Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 09.02.2014.

09:28

Majer novi šampion u spustu!

Austrijski skijaš Matijas Majer osvojio je zlato u spustu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i tako ostvario najveći uspeh karijere.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

23-godišnji Majer, koji je do sada imao samo dva podijuma u Svetskom kupu i to u superveleslalomu, tako je napravio veliko iznenađenje trijumfom u vremenu od 2:06.23 minuta.

Austrijanac je imao šest stotinki prednosti u odnosu na Italijana Kristofa Inerhofera, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Ćetil Jansrud, koji je bio još četiri stotinke dalje.

Favoriti za medalju u spustu pre početak Igara u Sočiju Aksel Lund Svindal i Bodi Miler taj epitet nisu iskoristili. Norvežanin je trku završio sa 29 stotinki zaostatka u odnosu na Majera na četvrtom mestu, dok je Miler bio osmi.

Majer je osvajanjem zlata postao prvi Austrijanac posle Frica Štrobla koji je trijumfovao u spustu na Olimpijskim igrama od 2002. godine i Solt Lejk Sitija. Takođe, Austriji je doneo prvo zlato u nekoj alpskoj disciplini posle osam godina i Torina, gde je Benjamin Rajh bio šampion u slalomu i veleslalomu. Uz to, nadmašio je po uspesima svog oca Helmuta, koji je bio srebrni u superveleslalomu na Igrama u Kalgariju 1988. godine.

Trka u spustu otvorila je program u alpskom skijanju na Igrama u Sočiju, a start je u odnosu na predviđeno vreme kasnio 15 minuta. Staza duga oko 3.500 metara prethodnih dana je bila u središtu kontroverze, pošto su pojedini skijaši posle padova tokom treninga rekli da je previše opasna. Bodi Miler je otišao najdalje, rekavši da bi nekoga mogla da ubije.

Ali, kada je došlo vreme za borbu za medalje, bilo je trenutaka kada su skijaši mogli da završe van staze, ali je većina, srećom, izbegla izletanje. Prvi koji nije završio trku bio je Francuz Žoan Klari, koji je imao startni broj 12. Do trenutka kada su na stazu izašli favoriti, pre svih Miler, sa brojem 15, vođstvo je držao Austrijanac Matijas Majer, u vremenu od 2:06.23 minuta.

Međutim, Miler je potpuno zakazao, pošto je udario u kapiju na polovini staze izgubio je ritam i u cilj ušao sa pola sekunde zaostatka u odnosu na Majera. Švajcarac Patrik King i Dominik Pariz iz Italije gubili su vreme od prvog do poslednjeg sektora, da bi Aksel Lund Svindal u finišu nadoknadio zaostatak, ali nedovoljno da bi pretekao Austrijanca.

Najbliži Majeru bio je Kristof Inerhofer, 20. po redu na stazi, pošto je u cilju imao šest stotinki zaostatka. Italijan je odskijao sjajno i sa drugog mesta pomerio Ćetila Jansruda, a Svindalu raspršio san o osvajanju nove medalje u spustu, pošto je na prethodnim Igrama u Vankuveru stigao do srebra u toj disciplini.

Skijaši koji su sledili nikako nisu uspeli da ugroze skijaše na prve tri pozicije, a Majerovo slavlje usledilo je kada je trku završio Švajcarac Didije Defago, koji je branio zlato osvojeno u Vankuveru pre četiri godine. Iza najbolje trojice na kraju se našao Svindal, ispred Amerikanca Trevisa Genonga, Karla Janke iz Švajcarske i Italijana Petera Fila. Prvu desetoricu kompletirali su Miler, Austrijanac Maks Franc i Erik Gej iz Kanade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

22 d

U fokusu

Vidi sve