Na skeneru: Strah skamenio 'orlove'

Nijedan objektivni navijač reprezentacije Srbije nije realno mogao da očekuje pobedu nad selekcijom Španije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Izvor: SO

Sreda, 18.09.2013.

20:15

Default images

Ali sasvim objektivan navijač mogao je da očekuje mnogo jači otpor nego što ga je Srbija pružila – samo pet poena u prvoj četvrtini, minus od 40 poena u jednom trenutku (69:29) i konačni poraz od 90:60.

Iako svakako boli jedan od najtežih poraza u istoriji naše zemlje na velikim takmičenjima, treba ostati priseban i konstatovati da je izgubljena samo bitka. Preostaju nam još dve u ratu koji se zove „plasman na Svetsko prvenstvo“.

Utakmica nije bila neizvesna nijednog trenutka – Španija je brzo povela 8:0 i pitanje pobednika postavljalo se još koji minut. Od tada je bilo jasno da će 'furija' lagano proći u polufinale, osmi put uzastopno na evropskim šampionatima.
Starsportphoto
Kada utakmica ima takav tok, izlišna je ozbiljna analiza bilo kojeg segmenta igre. Naši momci uplašeno su počeli meč, bili su kao skamenjeni, ruke su im bile vezane, a dodavanja nesigurna. Letargičan pristup Srbije dao je krila Špancima, pa je njihov kvalitet došao do punog izražaja, a nadali smo se da se to neće dogoditi.

Fernandes i Rodriges pogađali su iz svih pozicije, potom se 'otvorilo' i ostalima, pa su kola nezadrživo krenula nizbrdo dok se nisu survala u provaliju.

Strah kod najmlađih jeste razumljiv, ali bio je primetan i kod iskusnijih, od kojih se očekivalo da povuku i omoguće ostalima da se postepeno 'uključe' u utakmicu – Bjelica je u prvih pet minuta izgubio tri lopte, a Krstić je bio potpuno odsečen i maltene nijednom nije ni primio loptu u početnim minutima meča.

Kada se sve sabere i oduzme, realna slika jeste da je Španija mnogo bolji tim od Srbije (pogotovo bez povređenog Markovića), ali našim momcima ipak se može zameriti nedostatak borbenosti i sportske drskosti, nijedan jači faul koji bi prekinuo nalet rivala...
Starsportphoto
Sa aspekta narednih, presudnih utakmica za krajni cilj, debakl od Španije može biti i negativan i pozitivan. Nesporno je da je poraz od 30 poena razlike demorališući, a nužno nam je da moral bude na najvišem nivou pred ključne mečeve. Zato je, koliko god je moguće, potrebno zaboraviti poraz, a u tome će ključnu ulogu imati kapiten Krstić i selektor Ivković.

Poraz može da bude i pozitivan, pošto se 'orlovi' nisu previše istrošili u duelu sa Španijom, ni fizički ni emotivno.To bi trebalo da bude naša prednost u razigravanju, koje je već u četvrtak od 14.30h.

Uz to, posle ovakvih poraza, ekipe sa karakterom igraju još motivisanije i požrtvovanije, rešene da pokažu da je u pitanju bio samo jedan očajan dan.

Naši momci su na ovom turniru nekoliko puta pokazali da karakter poseduju, neka tako bude i sada, pa da se radujemo odlasku na Svetsko prvenstvo. U Španiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: