Marčin Gortat - "poljski čekić"

„Poljski čekić“ je pravo niotkuda postao jedan od najpouzdanijih igrača na centarskoj poziciji u NBA.

Izvor: SV

Ponedeljak, 26.08.2013.

16:37

Default images

Za telesnu građu koja više pristaje bokseru nego košarkašu zahvalan je ocu Janušu, osvajaču dve olimpijske bronze u poluteškoj kategoriji.

Ipak, njegova prva ljubav nije bila ni košarka, a ni boks, bavio se najpre skokom u vis, da bi neko vreme posvetio i igranju fudbala.

Pukom slučajnošću otišao je na jedan košarkaški trening i tu ostao, Lodž je bio njegov prvi i jedini klub u domovini, jer je 2003. godine postao član nemačkog Rajn Enerdžija, gde je učestvovao u istorijskom osvajanju titule šampiona države 2006. godine.

Godinu dana ranije našao se na NBA Draftu, gde ga su ga, prilično nepoznatog, izabrali Finiks Sansi. Ipak, svoju odiseju u najboljoj košarkaškoj ligi na svetu nije počeo u Arizoni, 2007. postao je član Orlando Medžika.

Iz godine u godinu dobijao je sve veći prostor, ali ipak nije želeo da se zadovolji senkom Dvajta Hauarda, te je zatražio trejd i stigao u klub koji ga nije hteo na početku – Finiks Sanse.

Već nakon prve polusezone u žutom dresu utrostručio je prosek poena, da bi sledeće u naredne dve godine potpuno sazreo i startovao svaku utakmicu za koju je bio prijavljen, ukupno 127.

Za to vreme Gortat je prosečno ubacivao oko 13 poena uz skoro deset skokova, što će morati da ponovi ukoliko želi da sa nacionalnim timom stigne do druge runde Evrobasketa u Sloveniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: