Nova vest
Košarka

Subota, 21.09.2013.

21:56

Na skeneru: Sedmo mesto – uspeh i realnost

Doterali su naši momci cara do duvara, ostala im je bila još samo jedna meč lopta za plasman na SP, ali stisli su petlju i odigrali su izvanredno sa Italijom.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Pobedom nad Azurima (76:64) selekcija Srbije ostvarila je osnovni cilj, postavljen još na početku priprema, a sedma pozicija u ovom trenutku i u ovakvom sastavu jeste realnost i veliki uspeh. Bez obzira na želje jednih, očekivanja drugih i zahteve trećih.

Dvoboj sa Italijom pokazni je primer koliko u sportu mnogo zavisi od nijansi. Eventualnim porazom dodatno bismo izgubili kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, bio bi to ogroman udarac za našu i tako posrnulu košarku, a ovako smo obezbedili put u Španiju, ali i plasman na naredni evropski šampionat. Budućnost odmah deluje svetlije.

Srpski tim imao je mnogo oscilacija u Sloveniji, ali jedna pravilnost bila je konstanta: Kada Srbija dobro počne meč, prednost se ne ispušta. Kada Srbija loše počne meč, zaostatak se ne stiže.

Srećom, u duelu sa Italijom gledali smo prvu varijantu. Za razliku od prethodnih mečeva, ’orlovi’ nisu na startu sve lopte davali Krstiću u reket, već su igrali različiti akcije i tako malo iznenadili rivala, koji je s razlogom očekivao postavku od koje do sada nismo odstupili.

Sada je Krstić prvi šut ka košu uputio posle skoro pet minuta, a do tada su se razigrali i Bjelica i Nedović.

Za razliku od prethodna dva meča, naši momci od početka su pokazali požrtvovanost i želju za pobedom, kretali su se bez lopte i delovali su rasterećeno. Kada se na to nadovezao i solidan šuterski dan, dvocifrena prednost bila je logična posledica.

Ponovo smo pretili brzom igrom, dali smo 12 poena iz kontri, ali još dosta u polukontrama dok se odbrana suparnika nije postavila, a ti poeni ne beleže se u statistici.

Naši jesu odigrali energično i na visokom nivou, ali treba biti pošten i priznati da nam je i Italija pomogla svojom malodušnom igrom, naročito na početku. Uz to, Azuri praktično igraju sa šest igrača u rotaciji i sustigao ih je umor, s obzirom da im je ovo bila treća utakmica u isto toliko dana.

4 Nemanja Nedović Napravio je nekoliko brljotina, ali je pogađao važne šuteve i preuzimao je odgovornost u napadu. Na ovom EP Nemanja je išao od sjaja do očaja, čini se da bi više trebalo da koristi prodor u pozicionom napadu (povreda zgloba može da bude opravdanje) i da poboljša odbranu, ali opravdao je očekivanja uprkos oscilacijama.

5 Nemanja Krstić Nije ulazio u igru. Tokom prvenstva nije mnogo igrao – bio je bolji u napadu nego u odbrani.

6 Vasilije Micić Protiv Italije je odigrao zrelo u napadu, birao je prava rešenja i meč je završio bez ijedne izgubljene lopte. Osam ubačenih poena predstavljaju bonus koji je više nego dobrodošao. U Sloveniji je najvećih problema imao sa odbranom, brži rivali predstavljali su mu problem, a u napadu se mučio sa organizacijom igre. Imao je i dosta svetlih momenata, ovaj turnir biće ogromno iskustvo za mladog pleja Srbije.

7 Bogdan Bogdanović Protiv Italije je više bio prisutan u skoku (devet uhvaćenih lopti) nego u rubrici sa poenima, ali šutnuo je samo četiri lopte. U odbrani odličan, kao i tokom najvećeg dela EP. Podjednako je velika pretnja i šutom i prodorom, odvažan je igrač i jedan od najvećih dobitaka Srbija na ovom prvenstvu.

8 Nemanja Bjelica Nestao je Bjelica na poslednje dve utakmice, ali sada smo ga videli u briljantnom izdanju, kao na početku turnira. Davao je koševe, kontrolisao skok, delio je asistencije i znao je da ’povuče’ kada treba. Uz podršku još nekoliko dobrih saigrača, Bjelica će biti neprocenjiv za naš tim u godinama koje dolaze.

9 Stefan Marković Jedan od najboljih igrača Srbije u Sloveniji. I protiv Italije, a i na ostalim mečevima, pokazao je da je značajan deo tima. U odbrani smo znali da je ’napast’, a u Sloveniji je pokazao da može da bude i napadačka pretnja. Na nekim duelima preciznim šutom podsetio je na svoje juniorske dane.

10 Nikola Kalinić Uz Bogdanovića, najveći dobitak Srbije u Sloveniji. Italijane je prelomio svojom trojkom, a bio je i standardno borben i dobar u skoku u odbrani. Ovaj turnir biće mu značajno iskustvo i Kalinić će sigurno biti još bolji kada se dodatno opusti. Tu se pre svega misli na napadački učinak – Kalinić nije rođeni poenter, ali sposoban je za više i to će dokazati u budućnosti.

11 Đorđe Gagić Protiv Italije je bio samo četiri minuta na terenu. Generalno, imao je blistavih trenutaka, npr. sa Francuskom, ali i utakmica u kojoj je naškodio sopstvenoj ekipi.

12 Nenad Krstić Predvodnik ovog tima, na terenu i van njega, verovatno i najzaslužniji za plasman na Svetski kup. Nije uspeo da trgne ekipu iz letargije u duelima sa Slovenijom i Španijom, možda je tu mogao da preuzme više odgovornosti, ali bio je napadačka opcija broj jedan Srbije i nezamenljiv član postave.

13 Danilo Anđušić Protiv Italije je igrao samo pet minuta i bio je neprimetan. Od Anđušića se očekivalo mnogo više.

14 Raško Katić Kako je turnir odmicao, minutaža mu se smanjivala, a protiv Italije je na terenu bio samo dva minuta. Znao je da bude brzoplet i da želi previše, ali bio je realna opcija u napadu i možemo biti zadovoljni Katićevim doprinosom.

15 Vladimir Štimac Italiji je za pet minuta dao pet poena. Svaki put kada je ušao u igru, Štimac je donosio potrebnu energiju i zbog toga mu se mogu oprostiti neki kiksevi u odbrani. U napadu je bio bolji i zaslužio je dobru ocenu.

Kakvo je Vaše mišljenje – da li je sedmo mesto na EP uspeh?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve