Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 16.09.2013.

00:00

Skener: Tim za velika dela

Srbija je i dalje zemlja košarke. Igrom protiv Francuske naš tim pokazao je koliko zaista može. Bez obzira na rezultate u nastavku ovo je ekipa za ponos i nadu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Sjajna timska igra mlade ekipe predvođenje MVP kandidatom Nenadom Krstićem razbila je atletski nadmoćnijeg rivala koji u svojim redovima ima nekoliko iskusnih NBA zvezda, ali je dovoljno pomenuti samo Tonija Parkera.

Ta timska igra videla se na obe strane terena, kako u odbrani, gde su naši momci igrali čvrsto, eksplozivno, žustro, tako i u napadu, gde su akcije tekle brzo, lagano, kako u reketu tako i van njega.

Iako su se u srpskom timu izdvojila tri imena po efikasnosti, ključno ime meča svakako je selektor Dušan Ivković, koji je perfektno spremio tim za Francuze.

Potpuno je zatvorio Parkera u prvom poluvremenu, iako nije imao glavnog defanzivca Stefana Markovića. Žrtvovao je ofanzivu Nemanje Bjelice zbog odbrane, koji je u tandemu sa Nikolom Kalinićem briljirao protiv eksplozivnih krila Francuza. Nikola Batum i Nando De Kolo su tek u drugom delu došli do prostora za poene.

Što se tiče reketa, to je bio ključni faktor pobede. Jasno je da Krstić u Evropi nema konkurenciju pod košem, ali nije se lako boriti ni protiv koga 40 minuta. Zato su kapitena, koji je dominirao kada je bio na parketu sa 2 poena, fenomenalno menjali Đorđe Gagić i pre svega iznenađenje meča Vladimir Štimac.

S obzirom da je do ove utakmice imao ukupno 14 minuta, svi su ostali zatečeni njegovom iznenadnom ulogom. U prvom delu je u trenutku kada su startnu postavu činili momci koji su u ne drugom, već u trećem planu u timu, Štimac je vezao tri uspešna napada sjajnom igrom leđima i održao prednost Srbije. U nastavku se nije istakao ofanzivno, ali je pokupio svaku loptu koja je padala u njegovoj blizini.

Na opis njegove uloge može se samo dodati ime Đorđa Gagića, koji je na identičan način obavio svoj posao. Zajedno su imali 16 poena (8+8) i 9 skokova (4+5).

Već smo spomenuli ogromnu igru Bjelice i Kalinića u odbrani, a posebno je blistao mladi krilni igrač Radničkog koji je igrao ‘flastera’ na Batumu i sveo zvezdu Portland Trejl-Blejzersa na 12 poena (3/14), i sedam skokova koji nisu doneli mnogo njegovom timu.



U napadu je Krstić imao pomoć dva supertalentovana beka koja su budućnost svetske košarke. Bogdan Bogdanović i Nemanja Nedović (probudio se u pravo vreme) su sa distance punili koš rivala (14+17 poena) kada su Francuzi odlučili da skupe reket i zatvore pritup Krstiću.

Ono što posebno može da raduje i što je tim imao minimalne oscilacije tokom 40 minuta igre. To je bio samo period od 90 sekundi polovinom treće četvrtine kada su naši igrači izgubili 5-6 lopti u nizu i sa +12 pali na +5. To je okončao trojkom Nedović.

Jedan je veliki minus ipak postojao. Ponovo su slobodna bacanja bila veliki problem, toliki da su mogla naš tim da koštaju pobede. Tek 10 pogođenih od 21 šuta je očajan prosek za tim takvog kvaliteta i ambicija. To još više govori u prilog koliko je naš tim blistao na ovom meču u ostalim segmentima.

Kao i protiv pobede nad Litvanijom na premijeri Evrobasketa, nema potrebe od ovih momaka očekivati polufinale, finale, medalju. Prethodni mečevi su pokazali da moraju još mnogo da uče, ali možemo biti zadovoljni onim što smo videli.

Već su napravili ogroman uspeh. Kvalitet i veštine imaju, sada stiču iskustvo, šta god da urade oni su junaci. Budućnost je njihova, tada ćemo tražiti odličja.

4 Nemanja Nedović – probudio se, očigletno mu je bio potreban pravi motiv. Popravio u odbrani i pokazao kako će izgledati kada kroči na NBA parkete. Sjajno pratio Parkera mada je nekoliko puta ispao iz igre, ali je uzvratio zvezdi San Antonio Sparsa istom merom uz 17 poena (6/12 iz igre, 5/8 tri) i 3 skoka.

4 Nemanja Krstić – Dobio nešto veću minutažu nego inače, solidno odradio svoju ulogu.

6 Vasilije Micić – Dobro odmenio Stefana Markovića na poziciji organizatora igre, ali je mnogo bolji bio u odbrani nego u napadu. Prodao je nekoliko lopti u nizu i umalo vratio rivala u igru u trećem perioud. Ipak, kao najmlađi ima pravo da najviše greši.

7 Bogdan Bogdanović – novi Predrag Danilović? Bez pardona u duelu sa NBA zvezdama, sjajno šutersko veče sa 14 poena (5/10 iz igre, 2/3 za tri) uz 5 skokova, 2 asistencije i besprekornu igru u odbrani. Poštuje svakog, ali se nikoga ne boji, možda bi tako mogli da ga opišemo. Srbija +24 sa njim na parketu, samo ga je kapiten dostojno pratio sa 22.

8 Nemanja Bjelica – dobio ulogu glavnog defanzivca, sjajno pokrivao krila rivala i olakšavao posao centrima u reketu. Ipak, uspeo je da postigne 9 poena (3/7), uključujući i veoma važan koš u poslednjoj sekundi treće četvrtine. 4 skoka, asistencije.

9 Stefan Marković – nije igrao zbog povrede

10 Nikola Kalinić – Čak 33 minuta na parketu, bez pada u igri. Perfektan u odbrani nad sjajnim trojkašem Batumom, nekoliko ukradenih lopti, blokada. Velika nada naše košarke. 5 poena i 8 skokova. Jednom rečku – sjajan.

11 Đorđe Gagić – sjajno se nosio sa mnogo snažnijim centrima Francuske, apsolutno opravdao svaki minut koji mu je Ivković dao. Osam poena, uz pet skokova i 2 rampe. Da je imao malo više sreće u završnici mogao je imati i više poena. Sa Štimcem perfektno podržao Krstića u reketu.

12 Nenad Krstić – Elita. Kandidat za MVP-ja Evrobasketa. Čovek koji bi sigurno bio i jedan od najboljih centara u NBA ligi ako bi se vratio. Perfektna igra u napadu sa 22 poena (8/16) uz po 4 skoka i asistencije. Neprelazan u odbrani. Neosporni lider i duša ovog tima. Sa njim "Orlovi" mogu visoko da lete.

13 Danilo Anđušić – jedini sa negativnim indeksom, ali je on svojih 6 minuta odradio kako se od njega očekivalo, pre svega u odbrani, dok su se raspoloženiji saigrači odmarali.

14 Raško Katić – iznenađenje što nije igrao, što je najvažnije i za rivala.

15 Vladimir Štimac – Bilo je efikasnijih od njega, i pouzdanijih u odbrani, ali je svojom iznenadnom simultankom možda zaslužio i epitet "x" faktora meča. Osam poena (4/5) i 6 skokova, perfektna zamena za Krstića. Sam održao prednost krajem poluvremena, kada se kapiten odmarao. U nastavku nastavio u istom ritmu, pre svega u odbrani kupio lopte.

Statistika Srbije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve